Guvernul PSD a folosit metoda Al Capone, România fiind condusă în ultimii trei ani după două bugete, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Metoda Al Capone presupunea că acesta avea un registru pentru Fisc şi unul pentru el.
Potrivit ministrului, fostele guvernări au falsificat date și le-au făcut publice pentru a arăta că totul merge bine în economia românească.
„Cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări. Mai mult, am aflat că situaţia reală nu era cunoscută şi nu era anticipată nici de partenerii noştri internaţionali. Deci informaţiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că, în ultimii 3 ani, economia României a fost condusă după două bugete şi aici vă spun foarte responsabil: a fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe. Este exact metoda, şi nu am găsit altă comparaţie, metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, un registru pentru fisc şi unul pentru el”, a declarat Florin Cîţu.
Acesta a explicat că deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Internt brut, nivel care depăşeşte estimarea pentru întregul an, iar dacă nu facem nimic în următoarea lună şi jumătate deficitul bugetar va depăşi 4%.
„Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuţia la 9 luni este 2,60%. Azi, vă prezint execuţia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici, 2,84%. Este exact ceea ce am preluat. Deficitul astăzi, aşa cum arată situaţia, dacă nu facem nimic, mai avem o lună şi jumătate până la finalul anului, deficitul bugetar este în jur de 4%, mai precis peste 4%”, a mai declarat ministrul Finanțelor Florin Cîţu.
Metoda Al Capone: România a avut două bugete
Se pare că Guvernul a ascuns toate aceste date și de partenerii europeni pentru că nici aceștia nu știau de dezastrul financiar din România.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, după primele nouă luni există o diferenţă la venituri de 21 miliarde lei, jumătate bani în economie necolectaţi şi cealaltă jumătate din fonduri europene, în timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investiţii şi pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nu sunt cheltuiţi.
„Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau să fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaură, diferenţă, deficit. De unde vine diferenţa? Jumătate, 11 miliarde sunt bani în economie necolectaţi, asta este ceva ce trebuie să discut cu ANAF. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. Niciodată nu a fost intenţia celor de la PSD să ia acei bani. Aşa se împart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectaţi din economia românească, restul din exterior.(…) La cheltuieli, banii pentru investiţii şi pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nu sunt cheltuiţi. Pare bizar că nu vrei să cheltuieşti bani pentru investiţii finanţate cu fonduri europene, dar banii sunt luaţi de acolo şi duşi către cheltuieli de personal, asistenţă socială, bunuri şi servicii, altă metodă prin care se transferau bani către baronii locali. Nu a existat niciodată un interes la PSD de a investi bani în buget ci de a-i pune în buget la începutul anului şi apoi să-i transfere către baronii locali şi programele electorale ale PSD”, a explicat Cîţu.