vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiParlament: Rezerva internaționala de aur a României rămâne la Londra

Parlament: Rezerva internaționala de aur a României rămâne la Londra

Rezerva internațională de aur a României va rămâne la Londra, în Banca Angliei și nu va fi adusă în țară, așa cum ceruseră Liviu Dragnea și Șerban Nicolae printr-un proiect de lege inițiat de ei în 2019 și respins marți, 27 aprilie, definitiv, de Camera Deputaților.

Proiectul lui Dragnea a fost respins cu 173 de voturi, iar pentru admiterea lui au votat 131 de deputați din coaliția de ”aur” a opoziției.

Rezerva internațională de aur a României, de peste 60 de tone, se află în prezent în Londra şi este administrată de BNR. Ea reprezintă o granție a credibilității țării și un sprijin pentru împrumuturile externe ale României.

„Liviu Dragnea a atacat toate instituțiile statului român, inclusiv Banca Națională a României, propunând legi care să slăbească justiția și economia. Respingem astăzi, după doi ani de luptă legislativă, încă o aberație marca Dragnea/PSD. Rezerva de aur a României rămâne în siguranță, atât în țară cât și în instituții internaționale, unde asigură credibilitatea noastră pe piețele de capital”, transmite Cosette Chichirău, deputat USR PLUS, membră în Comisia de buget.

Potrivit proiectului, la dorința infractorului Liviu Dragnea, BNR ar fi fost obligată să repatrieze circa 91% din aurul depozitat în străinătate, adică aproape 56 de tone. Parlamentarii USR s-au opus proiectului încă de la depunerea în Parlament – informează Alianța USR-PLUS.

Proiectul de lege privind repatrierea aurului României depozitat în străinătate, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, a fost adoptat de Parlament în 24 aprilie 2019. Legea, trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, a fost respinsă de acesta și retrimisă Senatului pentru reexaminare.

Adoptată din nou, de Senat, în 2020, ea a fost respinsă, azi, definitiv, în Camera Deputaților.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate