Vor fi aplicate controale vamale mărfurilor cu destinaţia Marea Britanie sau care vin din această ţară, indiferent de încheierea unui acord sau nu între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Dan Dragoş Drăgan.
„Este foarte important ca firmele româneşti care exportă în Marea Britanie să fie pregătite pentru noile reglementări care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Marea Britanie şi Uniunea Europeană susţin că avansarea procesului de negociere este condiţionat de o flexibilitate şi de o ajustare substanţială a poziţionării celor două părţi. Indiferent de încheierea unui acord sau nu între Marea Britanie şi UE, vor fi aplicate controale vamale mărfurilor cu destinaţia Marea Britanie sau care vin din această ţară. Bunurile importate de statele UE din Marea Britanie şi viceversa vor trebui să respecte regulile şi standardele impuse de ţara de destinaţie”, a declarat Dan Dragoş Drăgan.
În 2019 schimburile comerciale bilaterale au scăzut cu 8,55%, dar în prima parte a acestui an cu peste 25%.
„2019 a fost primul an în care s-au resimţit efectele negative a incertitudinilor legate de Brexit în relaţia comercială bilaterală, iar primele luni ale acestui an au continuat să aducă scăderi ale schimburilor comerciale bilaterale. Pe fondul pandemiei de coronavirus, reducerea fluxurilor dintre cele două ţări s-a accentuat în acest an. În aceste condiţii este cu atât mai important ca firmele româneşti care exportă sau care doresc să exporte în Marea Britanie să fie pregătite pentru noile condiţii ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie”, a mai spus Dan Dragoş Drăgan.
Este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când un stat alege să parcurgă invers procesul de aderare, şi anume să dorească retragerea din uniune, proces care se dovedeşte foarte complicat.
„Brexit-ul afectează peste 20.800 de reglementări ale UE, dintre care o parte importantă vizează partea de liberă circulaţie a bunurilor şi mărfurilor, precum şi impozitarea acestora. În acest sens, Guvernul României şi-a propus să facă o serie de campanii de informare, astfel încât toţi cei implicaţi în acest proces să fie avizaţi de modificările care vor urma, scopul nostru final fiind acela de a nu afecta în mod negativ volumul schimburilor comerciale dintre cele două state”, a afirmat Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.