sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiDe la matrioșka la maskirovka* (IV): Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a finalizat...

De la matrioșka la maskirovka* (IV): Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a finalizat în favoarea rușilor falimentarea COS Târgoviște

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, își poate trece în cont, fără teama că ar greși, falimentul COS Târgoviște SA, decis pe 30 iunie de Tribunalul Dâmbovița.

Așa cum am arătat în urmă cu mai bine de două luni, în Investigative Report, ministrul Năsui a făcut jocul rușilor, la Târgoviște, distrugând șansele de redresare a combinatului prin refuzul de a aplica strategia convenită de predecesorul său, Virgil Popescu, adică darea în plată, dar și propria strategie anunțată la începutul anului, adică transferul în proprietatea statului a activului funcțional al combinatului, sau măcar privatizarea acestuia, cum a anunțat chiar el pe ultima sută de metri.

Ministrul Năsui, din motive inexplicabile deocamdată, n-a făcut nimic în sprijinul Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște. Sau, cum am mai spus, a făcut ceva: a blocat vreme de o jumătate de an preluarea activului funcțional de la combinatul metalurgic COS Târgoviște, deținut de ruși de aproape două decenii.

Așa se face că pe 30 iunie, Tribunalul Dâmbovița a decis intrarea în faliment a COS Târgoviște.

Iată soluția pe scurt a instanței Tribunalului Dîmbovița din 30 iunie

  • Respinge cererea de confirmare plan de reorganizare modificat şi completat, propus de societatea creditoare ALPHARD FINANCIAL CORP. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment, cerere formulată de creditoarea SC Distribuţie Energie Electrică România SA. În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA.
  • În temeiul art. 107 alin 2 lit. b din Legea privind procedura insolvenţei numește, în calitate de lichidator judiciar provizoriu, pe Maestro SPRL filiala Bucureşti, cu o retribuţie de 1500 lei, acesta urmând a îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea privind procedura insolvenţei.
  • În temeiul art. 107 alin. 2 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru efectuarea menţiunii, precum si publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.
  • Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 13 08 2021;
  • Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea si comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 27 08 2021;
  • Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute in cursul procedurii la 10 09 2021.
  • Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30 09 2021.
  • Acordă termen pentru continuarea procedurii la 19 10. 2021.
   Document: Hotărâre intermediară  204/2021  30.06.2021

„Zi tristă pentru Târgovişte şi pentru România….Astăzi 30 iunie 2021 Tribunalul Dâmboviţa a hotărât dizolvarea COS Târgovişte şi deschiderea procedurii falimentului. Chiar şi în acest moment statul poate interveni şi poate salva acest combinat … dacă politicienii înţeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare acest combinat metalurgic!”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Sindicatului Valahia, condus de Nicolae Dragodănescu.

Deputatul Plăiașu: Vina pentru falimentul COS Târgoviște este a ministrului Năsui

Deputatul PNL Dragoș Plăiașu a susținut și el, joi, într-o conferință de presă, că vina pentru situația de acum a COS Târgoviște este a ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

„Într-o încercare disperată de rezolvare a problemei, undeva la începutul anului, am mers la combinat împreună cu o delegaţie, să vedem la faţa locului dacă oamenii ăia erau pregătiţi să reînceapă producţia. Ce vă spun acum este trist, dar adevărat: cuptorul ăla e pregătit, e revitalizat complet, modernizat şi poate să înceapă producţia şi mâine. Erau pregătiţi la 1 ianuarie să înceapă activitatea şi cu o piaţă de desfacere asigurată, pentru că e nevoie de ce producea COS Târgovişte. Am văzut cu ochii mei acel cuptor. Este, din păcate, trist”, a spus Plăiaşu.

Deși putea interveni pentru a salva combinatul, printr-o preluare de creanță, așa cum fusese stabilit, ministrul Năsui a refuzat să intervină.

„Viziunea domnului ministru Năsui că va vinde acest activ unei firme private, că el nu vrea să vină să naţionalizeze COS Târgovişte, este una proastă, din punctul meu de vedere. I-am făcut o întrebare, din calitatea mea de deputat, domnului ministru şi am primit un răspuns, în sensul a ceea ce vă zic: să avem răbdare că privatizăm. Iată că nu a venit nimeni să intre acolo. Şi vă spun că după modelul Oltchim Râmnicu Vâlcea, acolo unde statul a preluat o societate comercială în faliment, a avut ce vinde statul mai departe, după ce l-a pus pe profit din nou. Aşa se putea face şi la COS Târgovişte. O preluare de creanţă în contul statului român, revitalizam activitatea de acolo şi statul putea după 3-4 ani, după ce aducea zona respectivă pe profit, să scoată nişte bani frumoşi la bugetul de stat. Din păcate, am ratat acest moment. Repet, vina este la Ministerul Economiei”, a afirmat deputatul PNL Gabriel Plăiaşu.

Ministrul Năsui a făcut jocul Rusiei la Târgoviște

Reamintim că, anul trecut, guvernul Ludovic Orban prin ministrul Economiei Virgil Popescu, a făcut toate demersurile necesare, inclusiv schimbarea legislației, pentru preluarea combinatului metalurgic din Târgoviște, susținând în mod public că operațiunea de preluare este certă și va fi finalizată.

Schimbarea ministrului Economiei, din cauza algoritmului politic al Alianței de guvernare, cu un reprezentat USR-PLUS, ar fi trebuit să urgenteze scoaterea combinatului din proprietatea rușilor care l-au pus pe butuci, și repornirea lui în folosul economiei naționale, numai că lucrurile au stat exact pe dos.

Ministrul Năsui, după ce a promis că va prelua COS Târgoviște prin mecanismul dării în plată, strategie convenită deja cu investitorul rus și  cu principalul creditor al combinatului aflat în insolvență, a revenit ulterior, schimbând total strategia.

El a anunțat că ia în calcul, ca posibilă soluție de salvare a Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, și vânzarea prin licitație a activului industrial funcțional al acestuia către un investitor privat.

Întreaga afacere COS Târgoviște din mandatul PNL-USR PLUS la conducerea ministerului Economie poate fi citită în investigația ”De la matrioșka la maskirovka”, iar aici sunt jaloanele devalizării de către ruși a combinatelor metalurgice românești.

*Explicațiile termenilor rusești din titlu: 

Matrioșka este un termen rusesc ce definește o păpușă din lemn, viu colorată, goală pe interior în care sunt introduse alte păpuși mai mici, identice.

Maskirovka este un termen care definește diversiunea militară rusă și care include metode de camuflare a acțiunilor și intențiilor, negare și dezinformare – măsuri ce sunt executate atât pe timp de război cât și pe timp de pace.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate