sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiEconomieMinistrul lui Cîțu: Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, nu știe cât e salariul...

Ministrul lui Cîțu: Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, nu știe cât e salariul minim în România!

Noul ministru al Finanțelor, impus de Florin Cîțu împotriva voinței președintelui PNL, nu știe cît e salariul minim pe economie în România și nici cum se calculează salariul net cunoscând salariul brut, ceea ce ridică semne urișe de întrebare asupra scopului real urmărit de premier prin numirea unui habarnist în fruntea finanțelor țării.

Întrebat la o conferință de presă dacă are idee cît e salariul minim net, răspunsul lui Vâlceanu a fost ”în jur de 1600 și ceva”.

În realitate, salariul minim net pe economie în România, în acest moment, este de 1386 de lei pentru cei fără studii / experiență (2300 lei – salariul brut), 1.413 lei pentru absolvenții cu experiență de 1 an (2350 lei – brut) și 2.362 lei pentru muncitorii din construcții (3000 lei – brut), pentru care se aplică un alt mod de calcul.

Iată dialogul șocant dintre un ministru al Finanțelor, doctor în economie, și un reporter:

Reporter: Aveți idee cât este salariul minim în mână?

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”Poftiți?”

Reporter: Salariul minim net, în mână, în România.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”Da. Este în jur de 1600 și ceva.”

Reporter: 1386.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”E 2380, cred, salariul minim. 2000 … da, 2300 … salariul minim brut. Deci n-are cum să fie 1300… da? Dar, mă rog.”

Reporter: Atâta este.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”Ok.”

Pe de altă parte, dacă a avansat totuși numărul 2380 ca fiind salariul brut, el n-a putut calcula imediat care ar putea fi net-ul, deși orice economist știe, măcar cu aproximație, care este cota de impozitare a salariului minim.

Ministrul Vîlceanu nu este la prima gafă de acest tip, ceea ce înseamnă că are grave probleme profesionale în domeniul pe care îl conduce.

În prima lui zi de muncă la Finanțe, ministrul a susținut că ”inflația nu este 5%”, așa cum ar fi estimat ”Banca Națională”, deși rata anuală a inflației de 5% pentru luna iulie 2021 fusese anunțată de Institutul Național de Statistică și nu de BNR.

Impus politic în fruntea Finanțelor de premierul Cîțu, Dan Vîlceanu dovedește că este un simplu politician parvenit fără cunoștințe elementare din domeniul pe care îl coordonează.

Este impardonabil și fără precedent ca un ministru de finanțe să nu știe cât este salariul minim pe economie, sau pensia minimă, deoarece aceste informații stau la temelia oricărei guvernări.

Dealtfel, nici premierul Florin Cîțu nu stă mai bine, el neștiind nici măcar cu aproximație cât costă o pâine în România de azi.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate