marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiMişcarea anti-război Vesna lansează un apel la un protest naţional, sâmbătă, împotriva...

Mişcarea anti-război Vesna lansează un apel la un protest naţional, sâmbătă, împotriva mobilizării decretate de Putin

Mişcarea rusă anti-război Vesna (Primăvara) a lansat joi un apel pentru un nou protest naţional care să se desfăşoare sâmbătă, 24 septembrie, împotriva mobilizării parţiale pe care preşedintele Vladimir Putin a decretat-o în vederea continuării invaziei în Ucraina, relatează agenţia EFE.

”Mobilizarea se desfăşoară deja activ în toată ţara. În curând, mii dintre bărbaţii noştri vor fi trimişi pe front. Putem şi trebuie să ne pronunţăm contra!”, a îndemnat grupul de opoziţie, care a lansat şi miercuri pe Telegram apeluri pentru proteste de acest fel, în aceeaşi zi după anunţul lui Putin, proteste reprimate însă şi încheiate cu 1.320 de arestări în oraşele din întreaga ţară, puţin mai mult de jumătate dintre persoanele reţinute fiind femei.

Afirmând că preşedintele Putin doreşte să-i folosească pe ruşi drept ”carne de tun” în Ucraina, organizaţia Vesna admite că obiectivul ei este ”victoria împotriva regimului lui Putin” şi subliniază că pentru aceasta este nevoie să iasă în stradă cât mai mulţi oameni sâmbătă.

”Totuși, trebuie să înțelegeți că pentru ca protestul să ducă la căderea regimului, numărul protestatarilor trebuie să crească. Trebuie să scoatem cât mai mulți oameni în stradă și pentru asta avem nevoie de ajutorul tău, altfel nimic nu va funcționa!” – anunță Vesna. pe pagina de Twitter.

Liderul de la Kremlin a anunţat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, după ce în urma unei contraofensive ucrainene trupele ruse au pierdut teritorii cucerite în nord-estul Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a argumentat că această mobilizare este necesară pentru ca trupele ruse să poată susţine o linie a frontului ce are o lungime de circa o mie de kilometri şi pentru a controla teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei, unde în provinciile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate parţial sub control rusesc, în perioada 23-27 septembrie vor avea loc referendumuri pentru anexarea la Rusia.

Potrivit unei publicaţii de opoziţie, Novaya Gazeta, un articol secretizat din decretul semnat de Putin (articolul 7) lasă deschisă posibilitatea mobilizării de fapt a circa un milion de rezervişti pentru a lupta în Ucraina, lucru negat de Kremlin, al cărui purtător de cuvânt Dmitri Peskov a catalogat această interpretare drept ”o minciună”.

Ministrul Serghei Şoigu declarase miercuri că cei aproximativ 300.000 de rezervişti vor fi selectaţi din rândul celor circa 25 de milioane de rezervişti ai Rusiei pe criteriul experienţei militare. Totuşi, decretul semnat de Putin nu menţionează un număr al rezerviştilor ce vor fi mobilizaţi.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate