marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiMită în grup la organul lui Bode: Cei 16 polițiști șpăgari botoșăneni...

Mită în grup la organul lui Bode: Cei 16 polițiști șpăgari botoșăneni au fost trimiși în judecată de procurorii DNA

Cei 16 polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră din Botoșani, reținuți de procurorii DNA la începutul lunii iunie pentru mai multe infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu, au fost trimiși în judecată, alături de cinci dintre cei 56 de mituitori identificați de anchetatori.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier în legătură cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier” – informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Șpăgarii trimiși în judecată sunt:

Ofițerul Iacob Florin Eduard, acuzat de de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului , fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată, și

Agenții de poliție: Anton Viorel, Bălan Ionel, Botezatu Gabriel, Fecioru Robert Neculai, Gherasim Constantin Dorel, Guriuc Ionut Pavel, Luca Dumitru Cătălin, Rusu Constantin Ciprian, Coșman Stelian Iulian, Podaru Virgil, Romanescu Mihai, Bunduc Ștefan, Pușcașu Nicolae Ovidiu, Ripiceanu Lucian și Guraliuc Sorin – acuzați de comiterea unor infracțiuni de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, ”în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.
Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”.

Anterior reținerii celor 16 șpăgari din Botoșani, în Iași și Sibiu mai fuseseră reținute două grupări de mită organizată identice.

Astfel, în luna mai, la Iași , 14 polițiști rutieri au fost încolonați și trimiși în judecată, cu șef cu tot, pentru că au cerut și primit mită în bani și produse, iar la Sibiu s-a început urmărirea penală împotriva altor 25 de polițiști rutieri, pentru 115 șpăgi dar și alte infracțiuni.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate