marți, iunie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiModificarea legilor justiţiei discutată azi de comisia lui Florin Iordache

Modificarea legilor justiţiei discutată azi de comisia lui Florin Iordache

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache, se întruneşte azi la 14.00, pentru a dezbate Ordonanţa de urgenţă 92/2018 pentru modificarea legilor justiţiei. 

Membrii comisiei urmează să aibă dezbateri asupra propunerilor şi amendamentelor la Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, precum şi asupra Ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit Agerpres.  

Comisia are programată, de asemenea, şi dezbaterea asupra reexaminării proiectului de modificare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, ca urmare a pronunţării Deciziei CCR nr. 454/2018. 

Comisia de la Veneţia a adoptat, în 19 octombrie, cu unele amendamente, opinia preliminară emisă în luna iulie cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestui organism, respectiv modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 

Modificarea legilor justiţiei, privită dubios si de Comisia de la Veneția 

Comisia de la Veneţia considera că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi modificate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe de asemenea negative asupra luptei împotriva corupţiei. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat atunci că ordonanţa de urgenţă privind aceste legi va fi transmisă în mod formal către Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz. Toader a mai spus că una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate