duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiDăncilă pasează mutarea Ambasadei României în Israel la Iohannis

Dăncilă pasează mutarea Ambasadei României în Israel la Iohannis

Mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este atributul preşedintelui Klaus Iohannis, iar acesta ar trebui să dea un răspuns pe acest subiect, a declarat Viorica Dăncilă.

Aceasta și-a schimbat radical poziția, după ce, în urmă cu două luni, anunța cu surle și trâmbițe că România va muta ambasada la Ierusalim. Imediat după acest anunț, aceasta a stârnit un scandal diplomatic care a făcut ca familia regală din Iordania să își anuleze toate vizitele oficiale și de afaceri din România.  

„Am avut un memorandum în Guvern, să vedem care este opinia ministerelor, tuturor instituţiilor. Am definitivat această analiză, am trimis-o către instituţiile celelalte ca să vadă rezultatul final, trimitem către preşedinte, dar părerea mea este că aici trebuie o decizie politică, pe care trebuie să o ia preşedintele României, dar văd că domnul preşedinte nu spune nimic, nici că va lua această decizie, nici că nu va lua această decizie. Mutarea unei ambasade este atributul preşedintelui şi cred că preşedintele trebuie să dea dovadă de corectitudine, să iasă public şi să spună – nu voi muta ambasada sau voi muta ambasada. Trebuie să îşi asume, pentru că acest lucru revine preşedintelui. Această tăcere cred că pentru România nu este un lucru bun”, a afirmat Dăncilă pentru DC News. 

Potrivit ei, relaţia foarte bună pe care o are cu Israelul nu exclude o relaţie foarte bună cu ţările din Golf. 

„Am avut o primă vizită în Golf, în Emiratele Arabe şi în Kuwait, a doua vizită în Golf, Qatar şi Oman, am o relaţie foarte bună cu ţările din Golf. Relaţiile cu aceste ţări sunt mai vechi, am făcut parte din delegaţia cu ţările din Peninsula Arabă cât am fost europarlamentar, am fost de multe ori în ţările din Golf, deja cunoşteam premierii de acolo, cunoşteam persoane din aceste state şi acest lucru m-a ajutat acum când am devenit premier. Am văzut în ţările din Golf o posibilitate de a merge cu produsele româneşti, o piaţă de desfacere pentru produsele româneşti, dar, în acelaşi timp, am văzut în ţările din Golf şi relaţia cu statele de aici posibilitatea de investiţii majore în România şi cred că aceste lucruri au făcut ca relaţiile, discuţiile pe care le-am avut, atât cu emirul din Qatar, cât şi cu prim-miniştri din toate aceste state să poată avea o finalitate”, a susţinut prim-ministrul. 

Viorica Dăncilă a informat că, în perioada următoare, va face o nouă vizită în Qatar, unde speră că va semna o serie de contracte. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate