sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiNaționalizarea Tel Drum cu ajutorul noului șef de la ANAF

Naționalizarea Tel Drum cu ajutorul noului șef de la ANAF

Numirea Mihaelei Triculescu la conducerea Fiscului ar putea avea legătură tot cu Tel Drum, compania de suflet a lui Liviu Dragnea. Noul șef al ANAF ar putea cere transformarea datoriilor Tel Drum în acțiuni pentru stat.

În luna octombrie guvernul a schimbat legea insolvenței firmelor, iar datoriile societăților la bugetele publice ar putea fi transformate în acțiuni care să revină instituțiilor publice.

În această categorie intră și Tel Drum care are aproape 16 milioane de lei datorii la instituții publice. Instituția cheia care poate accepta transformarea datoriilor în acțiuni pentru ca, astfel, acționarii să scape de plata lor este Fiscul.

Prin această schemă, Dragnea și apropiații săi ar putea să scape de plata prejudiciului de 21 de milioane de euro constatat de inspectorii europeni în dosarul instrumentat de DNA. Banii ar fi plătiți tot de la bugetul de stat.

Numirea Mihaelei Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov așa cum ne-au precizat surse din PSD, poate avea ca miză tocmai un ajutor care poate ajunge la peste 22 de milioane de euro dat companiei de suflet a lui Liviu Dragnea. Este vorba bineînțeles de Tel Drum SA, societatea de construcții din Alexandria care ar fi controlată prin intermediari de șeful PSD, conform unei anchete a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Ajutorul de peste 22 de milioane de euro ar consta în anularea datoriilor de peste un milion de euro la bugetul public și la plata fraudei de 21 de milioane de euro stabilită de OLAF pentru Tel Drum.

Prietena lui Darius Vâlcov

Reamintim că din această săptămână la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost numită Mihaela Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă și adevăratul premier.

„În opinia mea numirea acestei doamne la ANAF are mai mult legatura cu Tel Drum – în insolvență decât cu politicile ANAF”, ne-a transmis un oficial din cadrul Ministerului de Finanțe.

„De curând Legea 85/2014 a insolventei s-a modificat prin OUG 88/2018, act normativ intrat în vigoare în data de 2 octombrie 2018. Prin acest document se permite restructurarea datoriilor pe care le au societățile cu mari debite la bugetul de stat. În capul listei datornicilor sunt foarte multe societăți naționale cu datorii enorme, dar și societăți private în insolvență cum este Tel Drum Alexandria”, ne-a mai spus oficialul de la Finanțe.

Darius Vâlcov și Mihaela Triculescu nu au putut fi contactați pentru că nu au răspuns la apeluri. Nici reprezentanții Tel Drum nu răspund la solicitările presei.

Naționalizarea

Prin OUG 88/2018 s-a introdus o posibilitate de restructurare a datoriilor statului în sensul de a converti în acțiuni aceste datorii la bugetul de stat dacă societățile “desfășoară activitati de interes public” sau “societatea trebuie să desfasoare activitate de interes strategic”.

La articolul 133, indice 2 din Legea 85/2014, modificată de OUG 88/2018, iar la articolul 5 pct. 74 se precizează că “activitate de interes public reprezintă orice activitate de interes general, local sau național, care pentru a răspunde nevoilor sociale se desfășoara în mod regulat și continuu“.

„Având această definiție, în fapt, Tel Drum ar putea să își restructureze datoriile pe care le are la bugetul de stat în suma de 16.225.326 lei (din care 5.399.690 lei la DGFP Mari Contribuabili și 10.825.635 lei la Primaria Craiova și altele”, ne-a mai explicat oficialul din Ministerul de Finanțe.

Datoriile devin acțiuni

Experții pe care i-am consultat ne-au precizat că transformarea datoriilor ANAF în acțiuni se poate face prin introducerea lor în capitalul social. În acest moment, capitalul social al Tel Drum SA este de aproape 2,4 milioane de lei. Acționariatul este format, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației Termene.ro, din: Petre Pitiș cu 54,006%. Liviu Lucian Dobrescu – 43,999% și Florea Neda, Mirela Costache și Marilena Panaitov, toți trei cu câte 0,665%.

Dacă datoriile ar fi transformate în acțiuni, atunci ANAF-ul ar deveni acționar majoritar, cu aproape 65%. „Asta dacă nu cumva unul dintre actualii acționari nu ar veni la rândul său cu un aport la capitalul social de câteva milioane de lei”, ne-a declarat un expert în insolvențe.
În ceea ce privește datoriile Tel Drum la Primăria Craiova, acestea por fi convertite mai greu în acțiuni în baza OUG 88 din 2018.

Declarațiile lui Dragnea tel drum contract de privatizare

Miza: statul plătește frauda Tel Drum descoperită de OLAF

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ANAF și statul român ar deveni responsabili să plătească frauda stabilită de anchetatorii europeni în dosarul Tel Drum. Reamintim că în 2017, OLAF și DNA au început o anchetă care pleaca de la un raport al inspectorilor europeni din care reieșea că Tel Drum a fraudat bugetul european cu 21 de milioane de euro. Această sumă ar urma să fie plătită de stat dacă ANAF condus acum de Mihaela Triculescu ar dori transformarea datoriilor în acțiuni.

„În opinia mea Direcția Mari Contribuabili ar fi trebuit să se înscrie la masa credală a Tel Drum și cu suma pe care OLAF a stabilit-o ca fiind fraudată de Tel Drum din fondurile europene, dar nu pot să știu de ce nu s-au înscris și cu această sumă”, ne-a transmis oficialul din Ministerul de Finanțe.

„Mihaela Triculescu, care in profesia de practician în insolvență este un nume necunoscut și care a fost respinsă de cinci ori la examenul de admitere ca inspector fiscal, să ajungă să fie numită șef la ANAF, nu poate avea decât menirea să ducă la indeplinire anumite chestiuni, inclusiv cele legate de aplicarea Ordonantei 88/2018 în societățile de interes ale lui “Dady” (n.r. așa cum se autodenumea Dragnea în discuțiile purtate pe whatsapp cu alți membri PSD și care au ajuns în presă)”, ne-a mai declarat și un fost șef al Fiscului.

În fapt, aceasta prevedere adoptata de guvern prin OUG 88/2018 „se oferă un ajutor de stat mascat societatilor stabilite “ca fiind de interes național sau local”. În acest fel scapa Tel Drum și alte companii de datoria la buget și implicit de prejudiciul adus statului”, ne-a mai transmis oficialul din Ministerul de Finanțe.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate