sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAgenda ZileiNeamul Gușa-ților de la AUR FM: Postul de radio al propagandistului pro-rus...

Neamul Gușa-ților de la AUR FM: Postul de radio al propagandistului pro-rus Cozmin Gușă, Gold FM, amendat de CNA cu 110.000 de lei pentru dezinformare

Postul de radio Gold FM al propagandistului pro-rus Cozmin Gușă a fost amendat, joi, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), cu 110.000 de lei pentru invențiile, aberațiile și enormitățile difuzate privind Ucraina în contextul invaziei ruse. Postul de radio, deținut de Gușă prin intermediul fiului său Andrei Cosmin, este o platformă media prin care se promovează diverse teorii ale conspirației și narativele propagandei Kremlinului, printre invitații postului fiind și câțiva mari infractori precum foștii pușcăriași Adrian Severin și Sorin Roșca Stănescu.

Declarat de CNA, într-una dintre ședințele sale, ca un post de ”propagandă pro-rusă” și sancționat pentru asta cu o amendă de 50.000 de lei, sau numit chiar ”Kremlin TV”, oficina lui Gușă continuă să otrăvească, prin dezinformare, eterul și mințile celor mai puțin mobilați intelectual ascultători, folosindu-se de maeștri ai dezinformării din zona anti-americană, anti-NATO, anti-UE și pro-Kremlin, pentru a ataca Ucraina, în condițiile în Rusia condusă dictatorial de o șleahtă de criminali și-a trimis trupele să masacreze și să tâlhărească populația acestei țări vecine, să ocupe și să anexeze hălci mari din teritoriul acesteia.

”În raport de asemenea afirmații tendențioase, cu mesaj vădit pro Rusia, Consiliul a constatat că în susținerea acestor ipoteze nu au fost prezentate, pe de o parte, probe concludente, pertinente, utile, iar pe de altă parte, nu a existat o pluralitate de puncte de vedere opuse celor exprimate, ce ar fi permis telespectatorilor să-și formeze propria convingere, nu doar pe cea indusă prin astfel de mesaje părtinitoare, calificate de membrii Consiliului ca fiind propagandă rusă, tehnici de manual cu ajutorul cărora falsul e transformat în adevăr şi mitul în realitate, un amestec clar şi voit între afirmaţii şi opinii. De asemenea, Consiliul a mai concluzionat că, prin vocile unor invitaţi şi moderatori, printre care îi enumerăm pe Cozmin Guşă, Adrian Severin, Petru Romoşan şi Ion Cristoiu, postul de radio a atins o serie de teme de propagandă rusă” – consemna CNA, în ședința din 10 martie 2022.

În ultima ședință a CNA, din 7 aprilie, au fost vizate două emisiuni ale postului difuzate la începutul lunii martie despre războiul din Ucraina, emisiuni prezentate de Cozmin Gușă și Iosefina Pascal, informează paginademedia.ro.

”Este voba de o amendă de 10.000 de lei şi încă una de 100.000 de lei, pentru emisiuni în care s-a afirmat că ucrainenii sunt nazişti care „antrenează paramilitar copii”, că ucrainenii sunt un neam de „şuţi, hoţi şi fete cu moral uşoare”, şi în care s-a discutat despre „detaşamente de copii pe modelul ISIS” şi despre limuzine care ar intra în România şi care au fund dublu, pentru a ascunde arme” , scrie Pagina de Media.

”Având în vedere nerespectarea dispozițiilor legislației audiovizualului referitoare la asigurarea informării corecte, membrii Consiliului au decis, în ședința din 07.04.2022, să sancționeze postul Gold FM cu amendă de 100.000 de lei. Consiliul a constat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și dispozițiile art. 64 alin. 1 lit. a), b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunilor : „Scamatoriile Iosefinei” din 05.03.2022 și „Ce-i în Gușă și-n căpușă !” din 10 și 11.03.2022. De asemenea, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 47 alin. (3) în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă și-n căpușă !”, ediția din 02.03.2022, CNA a sancționat postul Gold FM cu amendă de 10.000 de lei” – transmite CNA, într-un comunicat de presă din 7 aprilie.

În emisiunea lui Cozmin Guşă s-a vorbit, fără a se aduce probe, şi despre „ferme de copii din Ucraina”, care sunt în grija rakeţilor. „Noi când vom face aceste dezvăluiri punctual, ăştia, cu armele aduse în fundul dublu al maşinilor, vin să ne execute”, a mai afirmat Sorin Roşca Stănescu, invitat într-una din emisiunile lui Guşă, potrivit aceleiași surse.

Mai bine de trei ore au vizionat şi dezbătut membrii CNA emisiunile de pe Gold FM în care s-a discutat pe larg despre situaţia din Ucraina. Emisiunea Iosefinei Pascal a fost pe modelul monolog, în timp ce ediţiile vizate ale emisiunii Ce-i în Guşă şi-n Căpuşă au fost dezbateri cu Sorin Roşca Stănescu sau Peter Imre.

Sancţiunile propuse de Mircea Toma au fost votate de şapte dintre cei opt membri prezenţi. Nicolaie Bălaşa, vicepreşedintele CNA, a votat împotrivă pentru ambele sancţiuni.

Aceasta este a doua amendă primită de Gold FM pentru modul în care a mediatizat războiul din Ucraina. Postul de radio a mai primit o amendă de 50.000 de lei pentru modul în care a reflectat războiul în primele zile ale agresiunii Rusiei.

Iată, potrivit Pagina de Media, câteva dintre ideile prezentate la Gold FM în emisiunile amendate astăzi:

Scamatoriile Iosefinei:

  • Faptul că aceşti nazişti radicalizează, antrenează paramilitar copii.  Deci zic copii, când zic copii, nu zic băieţi de 16 ani, la vârsta legală şi vârsta la care încep să răspundă pentru faptele lor. Nu, nu. Vorbesc de copii, 10, 12, 8 ani.Am arătat ieri în emisiune şi a publicat şi Cozmin Guşă imagini pe care le-am trimis la  mai multe  persoane din presă, cu copiii înarmaţi, cu copiii îmbrăcaţi în uniforme militare, cu copiii făcând tot felul de gesturi naziste, cu copiii purtând însemnele naziste ale batalionului Azov. Însemnele batalionului Azov îşi au originea în însemnele naziste, ale SS, ale von Waffen, nu ştiu ce.”

Cozmin Guşă:

  • După aia vine altă dezvăluire şi vedem detaşamente de copii, pe care nimeni nu le neagă. Detaşamente de copii pe modelul ISIS, lângă noi, aci, în Europa, da, o ţară candidată la UE, NATO, ce mai vor ăştia să zică, şi se gradează, se gradează, ajunge chestia asta cu laboratoarele biologice cu dovezile pe care ruşii au spus astăzi că le vor da în scurt timp.Ciumă bubonică, nişte lucruri, nişte boli din alea de se încreţeşte pielea pe tine numai ascultând despre cât de periculoase sunt aceste boli, şi acum ne aşteptăm, că s-a creat aşteptarea, din informaţiile mele care sunt bune, nu pot să-mi devoalez sursa, se pare că au ajuns pe la graniţa României nişte autocare cu copii părăsiţi şi fără identitate, cu mamă surogat, nişte ferme de copii. Deci dacă noi vom afla cumva, oricum s-a scris despre asta în plan mondial, că mai sunt şi ferme de copii pentru fel şi fel de lucruri nelalocul lor, exportul, se consumau acolo, în Ucraina, ne dăm seama că lângă noi a fost un uriaş câmp experimental pentru treburi interzise. Şi fără fermele astea de copii despre care a început să se  discute, dar până la momentul ăsta, la noi este un câmp experimental, într-o ţară evreiască-neonazişti, neonaziştii care antrenează copii pe modelul ISIS.Laboratoarele care nu mai sunt cu SARS-CoV, minori, chestii d-astea, sunt direct cu ciumă bubonică şi alte grozăvenii. S-a creat, asta vreau să te întreb, s-a creat totuşi un câmp experimental, laboratorul numit Ucraina?  Pentru fel de fel de lucruri, având în vedere faptul că ăştia erau ai nimănui. Nu erau nici în UE, nici în NATO, nici cu ruşii, nici aşa…”

Peter Imre, invitat la Cozmin Guşă:

  • Peter Imre: Mai mult, ucranienii erau consideraţi ca un, un neam de şuţi, de hoţi şi de, de fete cu morale, cu moral uşoare, după Coasta de Azur. Brusc şi dintr-odată tre’ să-i luăm acasă. Eu i-am zis lu’ nevastă-mea (n.n. – S-a râs în studio). Te rog din suflet, hai să ne aranjăm casa să luăm şi noi două, trei, era să mă dea afară din casă. Cum, zic şi tu nu, ţie nu ţi-e milă de ucraineni, săracii, nu vezi ce se întâmplă acolo (n.n. – S-a râs în studio) cu tancurile? „Ţie ruşine nemernicule, aşa mi-a zis”. Da’ eu am tăcut.

Cozmin Guşă, în dialog cu Sorin Roşca Stănescu:

Cozmin Guşă: Am dat o informaţie pe care am avut-o din Iaşi, de la jurnalişti, că aceste limuzine despre care vorbeai,(face referire declaraţiile lui S.Roşca Stănescu dintr-o altă emisiune)…

Sorin Roşca Stănescu: Cu fund dublu.

Cozmin Guşă: …exact, ele sunt (?).

Sorin Roşca Stănescu: Da.

Cozmin Guşă: Da, au fund dublu şi au arme. Şi se duuuuc prin România şi fac fel de fel de celule, poate  pleacă şi mai departe, dar pe noi ne interesează astea care rămân în România şi atunci rakeţii despre care tu vorbeşti, devin găşti înarmate într-o Românie care nu e în stare să reziste. Păi România, cu Jandarmeria pe care o are şi cu Poliţia, nu rezista la ăştia care…

Sorin Roşca Stănescu: Şi care, atenţie, s-ar putea să ne execute în momentul în care vor veni cu seria următoare de dezvăluiri despre fermele de copii din Ucraina. Şi când vom face aceste dezvăluiri, că fermele de copii sunt chiar în grija rakeţilor, ca să n-o mai lungim, şi cu, din păcate, şi cu un acord tacit al autorităţilor, o complicitate a autorităţilor. Pentru că, noi când vom face aceste dezvăluiri punctual, ăştia, cu armele aduse în fundul dublu al maşinilor, vin să ne execute. Ăştia sunt mafioţi, ăştia nu mai sunt nici Servicii secrete, nu mai sunt nici stat. 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate