marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiEconomieNord Stream 2 va fi un instrument de șantaj politic împotriva UE...

Nord Stream 2 va fi un instrument de șantaj politic împotriva UE și Ucrainei, iar Polonia și Ucraina încearcă să împiedice certificarea lui

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat că Moscova va folosi gazoductul Nord Stream 2 ca instrument de șantaj politic împotriva Ucrainei, potrivit PolskieRadio, care citează dintr-un interviu acordat săptămânalului ceh Echo.

„Rusia semnalează că va folosi conducta de gaz Nord Stream 2 ca instrument de șantaj politic împotriva Ucrainei și a Europei Centrale”, a spus ministrul.

„Timp de 18 ani, toate guvernele poloneze au susținut că North Stream este un instrument de sabotaj rusesc, conceput pentru a sparge unitatea Occidentului, a Uniunii Europene și a NATO”, a adăugat el.

Anterior, compania poloneză de petrol și gaze, PGNiG, a solicitat autorității de reglementare germane să fie inclusă în procedura de certificare pentru operatorul gazoductului Nord Stream 2. Pe baza rezultatelor procedurii, se determină dacă proprietarul conductei de gaz, Nord Stream 2 AG, va primi o poziție privilegiată pe piața europeană a gazului.

După cum a remarcat președintele consiliului de administrație al PGNiG SA, Pavel Maevsky, „Nord Stream 2 AG nu dorește să respecte principiile generale ale celui de-al treilea pachet energetic, al cărui scop este să garanteze concurența și condițiile egale pentru toți participanții la piață . În mod special, proprietarul Nord Stream 2 dorește să evite utilizarea legilor de separare, accesul terților la infrastructură și tarife transparente care țin cont de costul întregii conducte”.

Potrivit acestuia, o circumstanță importantă este și impactul negativ al conductei de gaz Nord Stream 2 asupra securității energetice a UE și a statelor membre individuale.

„Aceste argumente trebuie ascultate, așa că PGNiG a decis să adere la procedura de certificare desfășurată de BnetzA (Agenția Federală de Rețea din Germania) și să notifice Comisiei Europene poziția sa”, a spus Majewski.

PGNiG a menționat că Nord Stream 2 AG a solicitat certificarea în conformitate cu modelul operatorului de transport independent (ITO). Certificarea în modelul ITO permite operatorului să lucreze, în ciuda absenței unei diviziuni complete a proprietății cu compania proprietară implicată în producția și furnizarea de gaze naturale, în acest caz, cu Gazprom. Această separare este unul dintre principiile de bază ale celui de-al treilea pachet energetic.

„Cu toate acestea, obținerea certificării în modelul ITO este destinată doar sistemelor de transport care existau pe 23 mai 2019, iar conducta de gaz NS2 nici măcar nu a fost construită în acel moment”, se menționează în comunicat.

Mai mult, compania Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția, nu îndeplinește principalele criterii de certificare. Conform directivei privind gazele, doar o companie dintr-un stat membru al UE poate fi operator certificat de sistem de transport. Trebuie să îndeplinească criterii clar definite în ceea ce privește structura corporativă, pe care totuși Nord Stream 2 AG nu le îndeplinește, a adăugat PGNiG

„În opinia noastră, compania elvețiană Gazprom nu are un temei legal pentru a elibera certificarea operatorului și, prin urmare, pentru a lansa conducta de gaz. Cererea Nord Stream 2 AG ar trebui respinsă din motive formale și substanțiale. Piața UE”, a rezumat Mayevsky .

Șeful Naftogaz, Yuriy Vitrenko, a spus că Ucraina nu va putea împiedica finalizarea construcției gazoductului rus Nord Stream-2. În același timp, Kievul va face tot posibilul pentru ca gazoductul să nu fie certificat și să nu poată funcționa.

Acest lucru se poate întâmpla dacă s-ar putea dovedi că operatorul gazoductului este controlat de Gazpromul rusesc și de președintele Vladimir Putin, deoarece legislația europeană interzice unei persoane, sau unui astfel de grup de persoane să controleze atât producția, cât și transportul de gaze.

Pe 10 iunie, operatorul de conducte Nord Stream 2 AG a anunțat finalizarea secțiunii offshore a primei linii a conductei, din cele două. Aceasta înseamnă că gazoductul ar putea fi pus în funcțiune relativ curând.

Rusia, precum și susținătorii conductei care traversează Marea Baltică, adică Germania și alte câteva țări europene îl numesc un proiect pur comercial. Ucraina, Statele Unite, precum și alte țări ale UE, la fel ca și conducerea UE, susțin că acest proiect este pur politic și nu are nicio justificare economică.

SUA și Germania, după ce au ajuns la un acord cu privire la condițiile de finalizare a conductei de gaz „Nord Stream-2”, au publicat declarația comună din 21 iulie , care conține promisiunile făcute Ucrainei. Documentul este intitulat „Declarație comună a Statelor Unite și a Germaniei în sprijinul Ucrainei, securității energetice europene și obiectivelor noastre climatice”.

Statele Unite și Germania cred, de asemenea, că este în interesul Ucrainei și al Europei să continue tranzitul de gaze rusești prin Ucraina după 2024, când expiră actualul acord privind acest tranzit. Germania se angajează să utilizeze toate mijloacele de influență disponibile pentru a permite prelungirea acordului cu Rusia privind tranzitul de gaze prin Ucraina, până la 10 ani, și să numească un reprezentant special în acest scop. Negocierile pe această temă ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 1 septembrie.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate