marți, iulie 16, 2024
AcasăDezvăluiriMiniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei au condamnat, miercuri, acordul Nord-Stream...

Miniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei au condamnat, miercuri, acordul Nord-Stream 2 dintre SUA și Germania

Miniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei, Dmytro Kuleba și Zbigniew Rau, au condamnat, miercuri, printr-o declarație comună, acordul Nord Stream 2 încheiat între SUA și Germania, susținând că refuzul de opri finalizarea gazoductului creează amenințări politice, militare și energetice suplimentare pentru Ucraina și Europa Centrală.

”Decizia de a construi Nord Stream 2, aprobată în 2015, după invazia Rusiei și anexarea ilegală a teritoriului ucrainean, a creat o criză politică, de securitate și de încredere în Europa” se afirmî în declarația comună a celor doi diplomați, informează Ukrinform.

În prezent, această criză este în mod semnificativ exacerbată de refuzul de a încerca oprirea gazoductului.

”Această decizie a creat amenințări politice, militare și energetice suplimentare pentru Ucraina și Europa Centrală. În același timp, crește capacitatea Rusiei de a avea un impact distructiv asupra climatului de securitate din Europa și adâncește diferențele dintre NATO și statele membre ale UE” – se afirmă în document.

Orice încercare credibilă de a restabili echilibrul securității în regiune trebuie să ia în considerare posibilele riscuri negative în trei domenii: politic, militar și energetic.

De asemenea, susțin cei doi miniștri de externe, ar trebui ca aceasta să prevadă negocieri cu guvernele țărilor cel mai puternic afectate de consecințele negative ale Nord Stream 2.

Din păcate, se mai afirmă în document, propunerile actuale pentru a umple vidul de securitate care apare nu pot fi considerate suficiente pentru a minimiza în mod eficient amenințările reprezentate de Nord Stream – 2.

Ministerele de externe ale celor două state solicită Statelor Unite și Germaniei ”să răspundă în mod adecvat la criza de securitate din regiunea noastră, al cărei singur beneficiar este Rusia”.

”Ucraina și Polonia vor colabora cu aliații și partenerii lor pentru a contracara lansarea Nord Stream 2 până când vor fi găsite soluții pentru a depăși criza de securitate, pentru a sprijini țările în aspirațiile lor de a deveni membri ai instituțiilor democratice occidentale și pentru a reduce la minimum amenințările la adresa păcii și securității energetice” – se mai afirmă în comunicatul comun al celor două state.

Potrivit Ukrinform, ministrul ucrainean de externe a spus, pe Twitter, că , în conformitate cu articolul 274 din Acordul de asociere la UE, Ucraina inițiază oficial consultări cu Comisia Europeană și Germania, cu privire la Nord-Stream 2, fiind deja trimise note relevante în acest sens la Bruxelles și Berlin.

Biden și Merkel au bătut palma în beneficiul Rusiei și al Gazprom, dar în defavoarea Ucrainei

Administrația Biden și guvernul Merkel au ajuns la un acord privind proiectul gazoductului Nord-Stream 2, care va face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, a anunţat Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Politice.

Acordul, anunţat la câteva zile după întrevederea pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o la Washington cu preşedintele SUA, Joseph Biden, va conţine garanţii privind protejarea Ucrainei, scrie Mediafax.

Germania a asumat angajamente „pentru situaţia în care Rusia ar încerca să utilizeze energia ca armă sau să comită alte acţiuni agresive împotriva Ucrainei”, a declarat Victoria Nuland, în cursul audierilor în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, conform postului german NTV.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat joia trecută, după întrevederea cu preşedintele SUA, Joseph Biden, că evaluările privind gazoductul sunt „diferite”, subliniind că Ucraina va rămâne o ţară de tranzit a gazului natural, potrivit sursei citate.

Am vorbit şi despre Rusia şi Ucraina şi, în acest context, şi despre proiectul Nord-Stream 2; avem evaluări diferite despre ce presupune acest proiect, dar vreau să spun foarte clar că ideea noastră este şi rămâne că Ucraina va fi în continuare o ţară de tranzit a gazului natural, că Ucraina, la fel ca orice altă ţară din lume, are dreptul la integritate teritorială, tocmai de aceea suntem implicaţi în procesul de pace de la Minsk; vom rămâne activi pentru a ne asigura că Rusia respectă dreptul Ucrainei de a fi în continuare ţară de tranzit; deci, Nord-Stream 2 este un proiect alternativ, nu va înlocui tranzitul de gaze prin Ucraina„, a subliniat Angela Merkel.

În prezent, Rusia exportă gaze naturale spre Europa Occidentală prin Ucraina, dar gazoductul Nord-Stream 2 va face legătura directă cu Germania.

Gazoductul Nord-Stream 2 este aproape gata

Luna trecută, Nord Stream 2 AG, o filială a Gazprom din Rusia și operator al conductei de gaze offshore Nord-Stream 2, a confirmat că partea offshore a unei linii a conductei a fost finalizată mecanic și că încep pregătirile pentru umplerea conductei cu gaz. De asemenea, lucrările de conducte offshore pentru a doua linie erau în curs de desfășurare.

Nord-Stream 2 cuprinde două linii paralele de 48 de inci, cu o lungime de aproximativ 1.200 de kilometri, fiecare începând la sud-vest de Sankt Petersburg și ajungând la Greifswald pe coasta Germaniei.

În valoare de 11 miliarde de dolari, Nord-Stream 2 va avea capacitatea de a transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an către UE, timp de cel puțin 50 de ani. Proiectul prin care gazul rusesc va fi transportat din Rusia direct în Germania, via Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina, este finanțat jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Shell, Engie, Uniper și Wintershall). Planul este ca până la sfârșitul acestui an conducta să fie finalizată.

Pe 30 august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky este invitat la Casa Albă

SUA se opun e mai mulţi ani acestui gazoduct, aproape finalizat, care trece pe sub Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ceea ce ameninţă să priveze Kievul de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Președintele SUA, Joe Biden, care s-a pronunțat clar împotriva Nord-Stream 2, a declarat în urmă cu două luni că a renunțat la sancțiunile împotriva companiei din spatele conductei de gaz Nord-Stream 2, deoarece proiectul este aproape finalizat și decizia ar fi afectat legăturile cu Europa.

Acest pas înapoi i-au atras preşedintelui american critici atât din partea republicanilor, cât şi din propria tabără democrată. Republicanii au denunţat acordul americano-german, catalogându-l drept un „cadou” făcut preşedintelui rus Vladimir Putin.

De altfel, tot miercuri, Casa Albă a anunțat că Joe Biden intenţionează să reafirme sprijinul „inflexibil” al Washigtonului faţă de Kiev prin primirea omologului ucrainean Volodimir Zelenski, la 30 august, la Washingon. „Această vizită va fi ocazia de a reafirma sprijinul necondiţionat al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în faţa actualei agresiuni desfăşurate de Rusia în Crimeea şi în regiunea Donbas”, a precizat Casa Albă.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate