miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiNoua lege a pensiilor va pune în dificultate finanțele statului

Noua lege a pensiilor va pune în dificultate finanțele statului

Noua lege a pensiilor pe care legislativul român a adoptat-o la finele anului trecut, va genera genera riscuri de sustenabilitate a finanţelor statului, potrivit recomandărilor de ţară pentru Români, redactate de oficialii Comisiei Europeane. 

Comisia Europeană a prezentat miercuri recomandările specifice fiecărei ţări pentru 2019, în care defineşte orientările de politică economică adresate tuturor statelor membre ale UE pentru următoarele 12-18 luni. 

Punctul de pensie este prevăzut să crească cu 15% din septembrie 2019 şi cu 40% din septembrie 2020. „Legea pensiilor va schimba anumiţi indici folosiţi pentru calcularea beneficiilor. În particular, valoarea punctului de pensie urmează să crească deoarece indexarea pensiilor actuale nu va converge către preţuri ci va rămâne permanent compusă din preţuri şi salarii. În plus, perioada de contribuţie utilizată pentru calculul unei pensii va fi redusă, ceea ce va conduce la o majorare a cheltuielilor cu pensiile noi”, spun oficialii europeni.

Potrivit Comisiei Europeane, vârsta efectivă de pensionare în România este apropiată de media UE, dar nu este egalizată între femei şi bărbaţi. Din vizorul oficialilor europeni nu au scăpat nici prostiile pe care Puterea din România le-a făcut cu privire la sistemul de pensii private. 

Astfel că, aceștia au atras atenția că fondurile de pensii pe Pilonul II au fost afectate, la sfârşitul anului trecut, de un set de măsuri adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă, care fac opţională contribuţia la aceste fonduri după o perioadă minimă de participare de cinci ani. 

„Cerinţele de capital minim pentru companiile de administrare a fondurilor din Pilonul II de pensii au fost majorate semnificativ, generând riscul ieşirii de pe piaţa românească a administratorilor de fonduri. Aceasta ar fi putut avea implicaţii negative asupra dezvoltării pieţei locale de capital şi a investitorilor instituţionali, privând economia de o sursă de investiţii pe termen lung atât de necesară. Mai mult, slăbirea sau desfiinţarea Pilonului II va genera un venit mai puţin diversificat la pensie şi va expune pensiile la riscuri mai mari politice şi demografice”, se mai spune în raportul Comisiei Europene. 

Ba mai mult, deși ar fi trebut să repare toate aceste greșeli legislative, Executivul de la București s-a afundat și mai tare în populismul periculos, iar în martie, prin OUG a menţinut noile cerinţe de capital pentru administratorii de pe Pilonul II, dar a amânat până în decembrie 2019 termenul limită până la care trebuie adus capitalul suplimentar. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate