duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiMinoritățile vor să restrângă și mai mult folosirea OUG decât s-a stabilit...

Minoritățile vor să restrângă și mai mult folosirea OUG decât s-a stabilit la referendum

Minoritățile din Parlament vor restrângerea folosirii ordonanţelor de urgenţă mai mult decât a fost solicitat la referendum, dar și ca acest instrument să fie folosit doar în cazuri extreme, a declarat liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

„Noi am cerut eliminarea completă a ordonanţelor de urgenţă ca instrument. Acum considerăm că ele trebuie să rămână doar pentru cazurile de calamităţi, stare de război, lucruri extreme şi că în rest sunt inutile. Dacă există voinţa politică ca o lege să treacă foarte repede prin Parlament, lucrul acesta se poate întâmpla, nu este nevoie neapărat de o ordonanţă de urgenţă, adică domeniile de legiferare noi am vrea să le restrângem mai mult decât a fost solicitat în cadrul referendumului la subiecte de genul acesta”, a declarat Pambuccian.

Deputatul a ținut să menționeze că reprezentanții minorităților sunt de acord cu ce s-a votat şi cu întrebarea, dar rămâne de văzut cum arată textul efectiv. „Din punctul acesta de vedere, susţinem demersul preşedintelui României”, a afirmat Pambuccian după întâlnirea delegaţiei parlamentare a minorităţilor naţionale cu preşedintele Iohannis. 

Deputații minorităților s-au gândit să readucă în discuții și moţiunea de cenzură dacă va fi una constructivă. 

„Noi am mai spus câte ceva despre lucrurile pe care le-am propus încă din 2003, de la revizuirea Constituţiei: moţiunea de cenzură constructivă… Adică vii cu moţiunea de cenzură şi în final pui numele prim-ministrului pe care îl propui. Dacă moţiunea trece, devine automat prim-ministru. E considerat şi ca vot de învestitură. Sunt formule care sunt practicate în alte ţări, chiar ţări europene. Germania are, de exemplu, sistemul acesta în Constituţie, dar nu numai. La fel şi pentru moţiunea simplă. Sunt multe lucruri pe care le-am propus atunci. Dar nu vreau să amestec propunerile noastre, făcute la cele două revizuiri ale Constituţiei la care am participat, cu chestiunile acestea punctuale”, a conchis Pambuccian.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate