duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiNoul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, a depus jurământul de învestitură la...

Noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni

Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a semnat, luni, decretele privind eliberarea Ligiei Deca din funcţia de consilier prezidenţial şi numirea în funcţia de ministru al Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a dat asigurări, luni, că va fi „un partener implicat” astfel încât copiii să aibă acces la „educaţie incluzivă de calitate”.

Ea a mulţumit membrilor BPN al PNL pentru încrederea acordată prin decizia acestora de a o propune în funcţia de ministru al Educaţiei, dar şi premierului Nicolae Ciucă „pentru susţinere şi sprijin”.

„Aş dori să mulţumesc membrilor Biroului Politic Naţional al PNL pentru încrederea cu care m-au învestit astăzi şi pentru faptul că m-au nominalizat pentru funcţia de ministru al Educaţiei. De altfel, Partidul Naţional Liberal şi-a asumat încă de la început proiectul România Educată şi-a asumat politic ducerea lui la bun sfârşit şi interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului şi îmi doresc în continuare să duc la bun sfârşit ceea ce e predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaţionalizarea viziunii România educată”, a afirmat Deca, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Anterior, Biroul Politic Naţional al PNL a decis să o propună pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a demisionat joia trecută din funcţie, după acuzațiile de plagiat care i s-au adus.

Ligia Deca – fișă biografică

Ligia Deca s-a născut la 22 decembrie 1982.

Este licenţiată în inginerie navală şi navigaţie în cadrul Universităţii Maritime Constanţa (2006) şi a absolvit studii de masterat în management maritim şi portuar în cadrul aceleiaşi universităţi (2008).

Este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat de Universitatea din Luxemburg (2016) şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College, Bucureşti (2019), potrivit biografiei publicate pe www.presidency.ro.

În 2008, a coordonat proiectul pilot al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, în cadrul Societăţii Academice din România (2008). A fost preşedintele Uniunii Studenţilor din Europa (2008-2010), ceea ce a presupus, între altele, reprezentarea organizaţiei în cadrul Bologna Follow-Up Group, structurile Uniunii Europene în domeniul educaţiei şi UNESCO, conform notelor biografice publicate pe www.romaniacurata.ro. A coordonat Secretariatul Bologna (2010-2012), gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area în 2012.

A deţinut poziţiile de consultant extern în Consiliul Europei (2012-2015), expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (2012-2015) şi de cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA (2019-2021). A fost membră a grupului de experţi al Comisiei Europene pe tema ”Ştiinţa în educaţie” (2014) şi a Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România (2017-2020), potrivit www.presidency.ro.

La 29 iunie 2015, a fost numită consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar la 23 decembrie 2019, a fost numită în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de educaţie şi cercetare, de către preşedintele Klaus Iohannis, coordonând proiectul România Educată, conform autobiografiei publicate pe reţeaua LinkedIn.

Din 2022, este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Este autoare şi coautoare a numeroase articole şi studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaţionale.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate