luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiSe jură că nu mai fură: Ungaria a adoptat, luni, primele măsuri...

Se jură că nu mai fură: Ungaria a adoptat, luni, primele măsuri anticorupţie de fațadă, pentru a i se debloca fonduri europene de miliarde de euro

Parlamentul ungar a adoptat luni primele măsuri anticorupţie menite să reducă îngrijorările Comisiei Europene, care blochează fonduri de miliarde de euro în aşteptarea reformelor privind statul de drept în Ungaria, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Unul dintre amendamente, adoptat cu 136 voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 14 abţineri, ar urma să le permită cetăţenilor să facă plângere în faţa instanţelor de judecată dacă ei consideră că Parchetul a pus capăt în mod arbitrar unei anchete pentru corupţie.

O alta urmăreşte să consolideze transparenţa procesului legislativ: solicită îmbunătăţirea dezbaterii publice, în timp ce majoritatea legilor sunt acum aprobate fără consultare prealabilă.

De asemenea, va fi creată o ”autoritate independentă” pentru a controla mai bine utilizarea fondurilor UE, măsură care va fi adoptată până marţi.

Comisia a propus în septembrie să priveze Ungaria de 7,5 miliarde de euro. Guvernul ultra-conservatorului Viktor Orban este suspectat de Bruxelles că a slăbit statul de drept şi că foloseşte banii europeni pentru a-i îmbogăţi pe cei apropiaţi premierului.

Budapesta a promis în total 17 măsuri-cheie, dintre care unele au fost adoptate prin simplu decret, pentru a remedia ”neregulile” şi ”carenţele” denunţate de Bruxelles în procedurile de atribuire a contractelor publice şi pentru a preveni conflictele de interese.

Guvernul speră să convingă Bruxelles-ul să deblocheze planul de redresare post-Covid (5,8 miliarde de euro în subvenţii), fonduri de care ţara, afectată de inflaţie şi de un forint depreciat, are nevoie mai mult ca niciodată.

Ungaria este singura ţară din Uniunea Europeană al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept.

ONG-ul Transparency International, care situează Ungaria pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia, s-a declarat însă ”sceptic” cu privire la eficienţa măsurilor, întrucât ”sistemul a fost pervertit” de la revenirea la putere a lui Orban în 2010.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate