sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAgenda ZileiO aplicație criptată, special concepută de traficanții de droguri, închisă în urma...

O aplicație criptată, special concepută de traficanții de droguri, închisă în urma unei investigații europene soldate cu zeci de arestări

Investigatorii europeni au închis o rețea de comunicare criptată care era utilizată de crima organizată drept canal sigur de comunicare pentru desfășurarea traficului de droguri. 48 de persoane de mai multe naționalități au fost arestate, au anunțat luni autoritățile germane.

Arestările s-au produs după ce vineri au fost percheziționate circa 70 de locații din Germania, Olanda, Belgia și Polonia, informează AP.

Operațiunea de amploare a fost coordonată de criminaliști din regiunea vestică a Germaniei Rhineland-Palatinate, se arată într-un comunicat de presă.

Cei arestați erau utilizatori, operatori și administratori ai rețelei de comunicare Exclu.

Investigația europeană fusese lansată în 2020, având ca punct de pornire închiderea, cu un an înainte, a unui fost bunker militar din vestul Germaniei în care se desfășurau activități legate de traficul de droguri, dar și alte ilegalități.

Autoritățile germane spun că Exclu era oferită utilizatorilor ca aplicație pe smartphone, o licență pentru 6 luni costând 800 de euro. Anchetatorii estimează că Exclu ajunsese la circa 3.000 de utilizatori, dintre care 750 numai în Olanda, țară ai cărei polițiști au fost ulterior implicați în investigații.

Pentru banii plătiți, utilizatorii puteau schimba între ei mesaje, fotografii și alte materiale video, toate securizate, serverul fiind localizat în Germania.

Eurojust și Europol au participat la misiunea de închidere a aplicației și prindere a capilor rețelei criminale. 45 dintre arestări au avut loc în Olanda și Belgia, informează Eurojust.

Eurojust a facilitat colaborarea între anchetatorii europeni, organizând 8 întâlniri foarte bine coordonate, obiectivul urmărit fiind de a dezmembra rețeaua de crimă organizată și de a închide aplicația.

În ziua stabilită, 1.200 de ofițeri de poliție au fost trimiși pe teren. Două laboratoare de droguri au fost închise și au fost confiscate 300.000 de tablete ecstasy, 20 de arme de foc, 200 de telefoane mobile, precum și 5.5 milioane de euro în cash.

Ca urmare a investigației europene, aplicația Exclu nu mai este accesibilă utilizatorilor.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate