sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiO, brad kitschos și scump! - Foștii directori ai SGU Ploiești au...

O, brad kitschos și scump! – Foștii directori ai SGU Ploiești au fost trimiși în judecată pentru corupție

Fosta conducere a Societății de Servicii de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti a fost trimisă în judecată de procurorii DNA fiind acuzată de abuz în serviciu după ce a atribuit unei firme din Negreși Oaș, fără respectarea legislației, un contract de iluminat festiv în municipiul Ploiești. Faptele sunt din 2013, când SGU Ploiești a împodobit, la un preț cel puțin dublu, un brad de plastic extrem de kitschos în centrul orașului.

Constantin Donald-Nicolae, fostul director al SGU Ploiești din perioada 2012-2015, Negulescu Ovidiu, adjunctul său de atunci și Sarcă Viorel, administratorul de atunci al firmei Nord Invest Company SRL, cu sediul în orașul Negrești-Oaș, județul Satu Mare, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Ploiești pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit – anunță DNA.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2013, inculpații Constantin Donald-Nicolae și Negulescu Ovidiu, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos, prin încălcarea legislației primare, atribuțiile de serviciu ce le reveneau în domeniul achizițiilor publice, în contextul atribuirii societății administrate de omul de afaceri (SC Nord Invest Company SRL – n.red), inculpat în prezenta cauză, a unui contract de achiziție publică privind închirierea de materiale pentru iluminat decorativ-festiv în municipiul Ploiești.

Concret, cei doi directori, în baza unei înțelegeri anterioare cu omul de afaceri, ar fi atribuit firmei administrate de omul de afaceri contractul mai sus menționat, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, în condițiile se putea proceda în acest mod doar din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile.

Cu o zi înainte de a primi invitația de participare la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, menționează procurorii anticorupție, societatea omului de afaceri ar fi încheiat, cu o altă firmă (Neon Ligting SRL – n.red.), un contract de închiriere a acelor echipamente de iluminat în conținutul căruia s-a menționat în mod expres că beneficiarul final al serviciilor este S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești S.R.L

”Față de prețul inițial de închiriere (491.700 lei), societatea finanțată din bani publici ar fi achitat omului de afaceri o sumă de peste două ori mai mare, adică 1.090.767 lei”.

Practic, Nord Invest Company a închiriat de la Neon Lighting materiale specifice iluminatului festiv , la prețul de 491.700 lei, și a închiriat la rândul ei, către SGU Ploiești, printr-o înțelegere anterioară cu cei doi directori, la prețul de 1.090.767 lei.

Cum a ajuns o firmă tocmai din Negrești Oaș să afle de nevoia șmecherilor din Ploiești, de a împodobi în stare de ”urgență”, un brad kitschos, de plastic, în centrul orașului, înainte de a primi ”invitația de participare la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, este chiar esența actului de corupție ce va trebui demonstrat în instanță.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate