sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiO realitate dură: şase din zece români simt că viaţa le este...

O realitate dură: şase din zece români simt că viaţa le este afectată de corupţie

Datele celui mai recent Eurobarometru, conform căruia şase din zece români simt că viaţa le este afectată de corupţie, relevă o realitate dură, pe care vechea clasă politică o ignoră, spune de părere cei din USR.

„După trei ani de guvernare PSD şi 7 luni de guvernare PNL, cel mai recent Eurobarometru conturează realitatea dură pe care vechea clasă politică o ignoră: 64% dintre români simt că viaţa le este afectată de corupţie, iar 78% sunt convinşi că aceasta este răspândită în instituţiile publice locale, regionale şi naţionale. Pe de o parte, cifrele dure sunt rezultatul eforturilor asidue depuse de PSD şi ALDE, în timpul regimului Dragnea, de a controla Justiţia şi a bloca lupta anticorupţie prin dezincriminarea unor fapte şi prin presiuni asupra magistraţilor. Sute de dosare penale au fost închise în ultimii ani doar ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu, iar prejudicii de sute de milioane de euro nu vor fi recuperate vreodată, ci vor rămâne în conturile politicienilor corupţi şi ale apropiaţilor lor”, arată USR.

Pe de altă parte, cifrele sunt şi rezultatul lipsei de determinare dovedite în ultimele luni de Guvernul PNL în a repara stricăciunile produse de PSD şi ALDE.

Secția specială funcționează în continuare

Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor funcţionează în continuare, în pofida recomandărilor Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar şi a activităţii pe 2019 a structurii, conform căreia din 417 dosare soluţionate, 415 au fost cu soluţie de clasare.

„În schimb, Secţia specială s-a remarcat prin deciziile de retragere a apelului în procese importante, precum cel al fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc şi cel în care era implicat fugarul Sebastian Ghiţă. Uniunea Salvaţi România a depus, la începutul lunii mai, un nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în condiţiile în care proiectul depus anterior a fost respins în Parlament”, menţionează USR.

Legile Justiției, tot nocive 

Legile Justiţiei sunt în continuare „în forma nocivă a PSD-ALDE, dinspre Guvern venind până acum doar promisiuni neonorate”. Pe de altă parte, mai arată USR, activitatea Ministerului Justiţiei şi a Guvernului „este mult mai concretă când e vorba să se opună înfiinţării DNA-ului pădurilor.

Uniunea reaminteşte că în vederea reparării Legilor Justiţiei, parlamentarii săi au depus un nou proiect de lege. Pe de altă parte, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, pentru care au semnat un milion de români, a depăşit deja un an vechime în Parlament fără ca măcar să înceapă dezbaterile.

Şase din zece români afirmă că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, relevă cel mai recent Eurobarometru special privind corupţia, realizat în decembrie 2019 şi făcut public miercuri de Comisia Europeană.

Astfel, în România, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, faţă de 26% media europeană. Comparativ cu 2017, cifra este cu 4 puncte procentuale mai mică (în timp media europeană a crescut cu un punct procentual). Opt din zece români (83%) consideră că problema corupţiei este larg răspândită în ţară. La nivelul UE, şapte din zece europeni (71%) sunt de părere că problema corupţiei este larg răspândită în ţara lor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate