sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiLegile justiției, salvate în procent de 70% de Iohannis

Legile justiției, salvate în procent de 70% de Iohannis

Prin cererile de reexaminare a Legilor Justiţiei sau prin trimiterea acestora la Curtea Constituţională Klaus Iohannis a reuşit să anuleze 70% din măsurile care le-ar fi compromis.

„În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am coborât în geaca roşie între demonstranţi, am mai făcut lucruri care sunt prevăzute în Constituţie şi cred că le-am făcut destul de bine. Am retrimis Legile Justiţiei în Parlament, am trimis Legile Justiţiei la Curtea Constituţională, am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneţia şi i-am rugat în ultimele zile pe colegii din departamentul de specialitate să îmi facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile introduse care ar fi compromis Legile Justiţiei, deci 70% din măsurile introduse de PSD în Legile Justiţiei. Sigur, nu sunt perfecte”, a declarat președintele la dezbaterea organizată la BCU.

Potrivit șefului statului, Legile Justiţiei vor fi corectate, în continuare, în urma alegerilor parlamentare.

„La un moment dat, am ajuns în punctul când au trebuit promulgate, fiindcă mi s-au terminat instrumentele constituţionale, dar lucrurile nu se opresc aici şi voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni şi după alegerile parlamentare, când sunt convins că vom avea de a face cu o altă majoritate, vom corecta ce a mai rămas de reparat din Legile Justiţiei”, a mai spus Iohannis. 

Acesta a amânat referendumul pe Justiţie până în momentul în care a considerat că acesta va produce efecte maximale.

Pe de altă parte, în timpul mandatului său, a avut câteva realizări care vor influenţa semnificativ parcursul României, printre acestea numărându-se Pactul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare şi Summitul de la Sibiu.

„Am avut câteva realizări care vor influenţa semnificativ parcursul României pentru încă ani şi ani. Aş menţiona doar câteva, ca să nu ocup prea mult din spaţiul de dezbatere: acea înţelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Apărarea României ne-a pus în situaţia de partener foarte respectat şi agreat în NATO şi ne permite să oferim românilor o siguranţă în spaţiul geopolitic în care trăim. Am avut pe urmă, spre sfârşitul mandatului, acel summit european de la Sibiu, în inima României, la care au participat toţi liderii europeni relevanţi, în care am creionat parcursul Uniunii Europene pentru următorul mandat de cinci ani. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcţie, aşa l-am gândit, dar, pe parcurs, am ajuns de multe ori să am un mandat, care, de fapt, trebuia să menţină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD-ului”, a mai spus Iohannis.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate