sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiO scrisoare olografă a lui Einstein, care conține celebra formulă E=mc2, a...

O scrisoare olografă a lui Einstein, care conține celebra formulă E=mc2, a fost vândută la licitație cu 1,2 milioane dolari (video)

O scrisoare a lui Albert Einstein pe care fizicianul a scris de mână celebra ecuație E = mc2 a fost vândută, joi, la licitație, cu peste 1,2 milioane de dolari.

Un document olograf al lui Albert Einstein care conține celebra sa ecuație E = mc2,  a fost vândut la licitație cu peste 1,2 milioane de dolari, de aproximativ trei ori mai mult decât se aștepta să obțină, a declarat vineri o casă de licitații din Boston – anunță The Guardian.

Arhiviștii Einstein Papers Project din cadrul Institutul de Tehnologie din California (Caltech) și Universitatea Ebraică din Ierusalim spun că există doar alte trei exemple cunoscute de documente olografe ale lui Einstein ce conțin ecuația care a schimbat lumea, dar niciunul nu este în proprietate privată.

Acest exemplar olograf, al patrulea, este dezvăluit publicului pentru prima dată.


Casa de licitații RR Auction se așteptase să vândă acest document cu aproximativ 400.000 de dolari.

„Este o scrisoare importantă atât din punct de vedere olografic, cât și din punctul de vederea al fizicii”, a declarat Bobby Livingston, vicepreședintele executiv la RR Auction, referindu-se la cea mai faimoasă ecuație din lume.

Ecuația – energia este egală cu masa înmulțită cu viteza luminii la pătrat – a schimbat fizica, demonstrând că timpul nu este absolut și că masa și energia sunt echivalente și diferă doar printr-o constantă.

Scrisoarea este de o pagină, este scrisă în limba germană, este adresată fizicianul polono-american Ludwik Silberstein și este datată 26 octombrie 1946.

Scrisoarea făcea parte din arhivele personale ale lui Silberstein, care au fost vândute de descendenții săi.

Licitația a început pe 13 mai și s-a încheiat joi, 20 mai, iar prețul de adjudecare a fost de 1.243.707 USD.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate