Președintele dictator din Belarus, Alexander Lukasenko, a deturnat duminică seara un avion internațional de pasageri care circula pe ruta Atena-Vilnius, pentru a-l aresta pe unul dintre călători, jurnalistul belarus Roman Protasevici, opozant al regimului impus de Lukașenko.
Zborul Ryanair FR4978 a fost interceptat în spațiul aerian belarus de un avion de vânătoare MIG-29, sub pretextul existenței unei bombe la bord, iar aeronava a fost obligată să aterizeze forțat pe aeroportul din Minsk.
Ulterior, după aproximativ 7 ore de staționare pe aeroportul din Belarus, aeronava a decolat spre destinația inițială, având însă, potrivit presei intenaționale, șase pasageri mai puțin la bord: jurnalistul Roman Protasevici și cinci agenți ai KGB, serviciul de securitate al Belarus.
”Presa internațională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici. Cei cinci agenți KGB ar fi pus la punct toată acțiunea și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre aeroportul din Minsk, pentru ca Roman Protasevici – trecut de regimul de la Minsk pe o listă a persoanelor căutate pentru „acțiuni teroriste” – să poată fi arestat. Protasevici ar fi fost urmărit încă de la Atena, iar tot planul deturnării avionului ar fi fost girat chiar de președintele belarus Aleksandr Lukașenko” – scrie digi24.ro.
Informațiile despre cei șase pasageri care au rămas la Minsk rămân însă de verificat, a atras atenția comisarul Adina Vălean.
„Suntem în situație de criză de la deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus. Este o situație inacceptabilă. Pot să vă spun că la 17:50 avionul a decolat spre Vilnius, este prima știre bună, sigur, după proceduri deosebit de dificile și diferite pretexte ale autorităților de pe aeroportul din Minsk. La bord sunt 117 pasageri, ceea ce înseamnă că 6, spre deosebire de numărul celor care se îmbarcaseră inițial la Atena, au rămas la Minsk. Am discutat cu CEO-ul Ryanair, din păcate, în acest moment nu putem verifica cu echipajul de la bord ca să știm exact cine sunt cele șase persoane care nu au urcat la bord”, a precizat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
Gestul autorităților de la Minsk, care în mod evident a fost o strategemă, a fost calificat drept „terorism de stat” de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu și a stârnit reacții vehemente de indignare la Bruxelles. Comisarul Adina Vălean a confirmat la Digi24 că subiectul va fi discutat la summitul UE de săptămâna viitoare.
Liderii Uniunii Europene au reacționat cu revoltă și indignare la actul terorist comis de Lukasenko
„Este complet inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de violare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele”, a declarat şefa Comisiei Europene pe Twitter.
„Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă „un incident grav şi periculos” şi a cerut „o anchetă internaţională”.
„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministrul leton de externe a declarat că acţiunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.
Ministerul român de Externe a transmis duminică seara un comunicat în care condamnă cu fermitate această acțiune, pe care o consideră un incident „deosebit de grav”. România subliniază că este nevoie de demararea „de urgență” a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele în care s-a produs acest incident.
„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate. MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.
Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.
De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”
Cine este Roman Protasevici
Jurnalistul Roman Protesevici, în vîrstă de 26 de ani, este un opozant cunoscut al dictatorului Lukasenko. El a fondat canalul Nexta, pe aplicația Telegram, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor din 2019 împotriva dictaturii și a realegerii lui Lukasenko în fruntea Belarus.
În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus, fiind acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială.
El riscă închisoare pe viață pentru acuzațiile aberante aduse de regimul Lukasenko. Dealtfel, în noiembrie 2020, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Potrivit liderei opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a pierdut în faţa lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale din această ţară, desfăşurate anul trecut, jurnalistul Protasevici a părăsit Belarusul în 2019 şi a făcut de atunci mai multe relatări pentru canalul de opoziţie Nexta legate de alegeri şi protestele din Belarus.
Dictatorul Alexander Lukasenko se află la conducerea Belarus din 1994, el fiind cel mai vechi dintre șefii statelor europene, chiar dacă Uniunea Euroepană nu i-a recunoscut statutul de președinte al Belarus, pe care l-a obținut prin forță după ultimele alegeri fraudate de anul trecut.