joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiO singură doză de vaccin reduce cu până la 50% riscul de...

O singură doză de vaccin reduce cu până la 50% riscul de a infecta un membru de familie cu noul coronavirus

O singură doză de vaccin împotriva COVID-19 reduce semnificativ, cu până la 50%, riscul de transmitere al virusului SARS-CoV-2 în interiorul unei familii – concluzionează un studiu al Public Health England (PHE), agenția de sănătate publică a Marii Britanii.

Studiul arată că, la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca, șansele ca persoanele infectate cu noul coronavirus să transmită virusul membrilor lor de familie, sunt mai mici cu 38% până la 49%, decât în cazul celor care nu au fost vaccinate – anunță PHE, printr-un comunicat de presă.

”Vestea este extraordinară. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal. În plus, confirmă faptul că vaccinurile sunt cea mai bună cale de a depăși pandemia, deoarece vă protejează și vă împiedică să infectați fără să știți pe cineva din familie”, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

Acest nivel de protecție a fost observat la aproximativ 14 zile după vaccinare și este similar indiferent de vîrsta persoanei vaccinate sau a membrilor săi de familie.

Studiul a inclus peste 57.000 de contacte din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv, comparativ cu aproape 1 milion de contacte de persoane nevaccinate.

De asemenea, o doză din oricare dintre vaccinuri permite, la o lună de la administrare, permite reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome ale infecției.

Studiile anterioare ale PHE au arătat că atât vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât și AstraZeneca sunt extrem de eficiente în reducerea infecțiilor cu COVID-19 în rândul persoanelor în vârstă, fiind prevenite 10.400 de decese, până la sfârșitul lunii martie, la persoane de peste 60 de ani.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate