sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăOleg Senţov, fost prizonier politic în Rusia: Vladimir Putin trebuie să moară,...

Oleg Senţov, fost prizonier politic în Rusia: Vladimir Putin trebuie să moară, iar Rusia şi Ucraina trebuie să fie libere

Vladimir Putin „trebuie să moară”, iar Rusia şi Ucraina trebuie să fie libere, pentru că preşedintele rus nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus, a declarat marţi, la Kiev, într-un interviu pentru AGERPRES, regizorul de film şi activistul ucrainean Oleg Senţov, fost prizonier politic în Rusia.

„Putin trebuie să moară. Rusia trebuie să fie liberă. Ucraina trebuie să fie liberă”, a afirmat Senţov, în engleză, răspunzând unei întrebări dacă are un mesaj pentru liderul de la Kremlin, la aproape doi ani de la eliberarea sa, la 7 septembrie 2019, din detenţia din Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev, scrie Agerpres.

„Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus. O mare problemă pentru Rusia este chiar Putin, nu SUA. Mulţi ruşi nu înţeleg asta. În ziua în care vor înţelege că Putin este cea mai mare problemă şi îl vor îndepărta de la putere, Rusia va fi liberă”, a mai spus Senţov, intervievat chiar în Piaţa Maidan din centrul Kievului, locul protestelor sângeroase din 2014, cu ocazia unui eveniment organizat în semn de sprijin pentru prizonierii politici ucraineni din Rusia.

El a afirmat că, în calitate de activist, lucrează pentru a-i susţine pe ucrainenii închişi din motive politice în Rusia şi pentru a le face cunoscută situaţia.

„Pentru noi, foştii prizonieri politici, acesta este un lucru foarte important”, a declarat Senţov, care este unul dintre iniţiatorii unei platforme civice pentru eliberarea prizonierilor politici.

„Dar acum este o situaţie foarte proastă, pentru că Putin a avut revendicări politice de la Ucraina în schimbul prizonierilor noştri. Noi nu vrem asta. Noi vrem să schimbăm doar oameni cu oameni. Însă Putin nu vrea prizonieri ruşi din Ucraina. Indiferent dacă e vorba de ucraineni sau de ruşi, lui nu-i pasă. Nu îl interesează decât ambiţiile sale”, a spus activistul.

Regizorul Oleg Sențov este câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire acordat în 2018, când acesta se afla în închisoarea din Rusia, premiu care i-a fost înmânat în noiembrie 2019, după eliberare, în cadrul Parlamentului European.

Oleg Senţov a fost arestat în mai 2014 în Crimeea, fiind acuzat de autorităţile ruse că pregătea „atacuri teroriste”, alături de alţi trei cetăţeni ucraineni.

În august 2015, a fost condamnat de o instanţă din Rusia la 20 de ani de detenţie sub aşa-zise acuzaţii de terorism. La 14 mai 2018, a intrat în greva foamei pe termen nelimitat, cerând eliberarea tuturor prizonierilor politici ucraineni din Rusia. După 145 de zile de greva foamei, a fost forţat să pună capăt acestei acţiuni de protest, autorităţile ruse ameninţând că îl vor hrăni împotriva voinţei sale.

La 7 septembrie 2019, a fost eliberat din colonia penitenciară în care era închis în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev, după mai mult de cinci ani de detenţie şi în urma unei campanii internaţionale de sprijin a unor organizaţii civice şi guverne.

Oleg Sențov (dr.) întâmpinat la aeroport, imediat după eliberarea din gulagul rusesc, de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (st.)

Marţi seară, Senţov a participat la un eveniment în Piaţa Maidan, organizat de platforma Iniţiativa Civică pentru Eliberarea Prizonierilor Politici în semn de solidaritate cu ucrainenii închişi din motive politice sau religioase în Rusia, mai scrie Agepres.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate