marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAnalize MediaOperațiunea Diaspora – șapte argumente ale premeditării intervenției în forță a Jandarmeriei

Operațiunea Diaspora – șapte argumente ale premeditării intervenției în forță a Jandarmeriei

Jandarmeria Română folosită ieri, 10 august, într-o acțiune represivă fără precedent în ultimele două decenii, a atentat direct și fără un motiv intemeiat la siguranța a peste 100.000 de români care protestau pașnic, a gazat câteva zeci de mii dintre ei, producându-le dureri temporare și disconfort în respirație și a rănit in mod oficial peste 450 de oameni.

După modul în care s-a derulat, intervenția în forță a jandarmeriei împotriva manifestanților din Piața Victoriei pare a fi o acțiune premeditată, pusă la cale cu cel puțin două săptămâni înainte în scopul de a face, pe de o parte, o uriașă demonstrație de forță a grupului infracțional organizat din fruntea Guvernului și Parlamentului României și, pe de altă parte, de a descuraja orice încercare de coalizare a unei opoziții susținute de mase mari de oameni.

Operațiunea Diaspora – sunt cel puțin șapte argumente care susțin această ipoteză:

1. Cu aproape două săptămâni înainte de operațiune, premierul Viorica Dăncilă și-a delegat atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu pentru perioada 6-13 august, când a anunțat că va fi în concediu. Premierul și-a asigurat astfel neimplicarea oficială în represiunea pusă la cale de Jandarmerie, la ordinul conducerii PSD. Este absurd să crezi că Dăncilă a plecat de capul ei in concediu exact când Guvernul urma să se confrunte cu cel mai important miting anunțat vreodata în Romania ultimului deceniu: mitingul diasporei!

2. In ziua mitingului, Codrin Stefănescu a făcut o declarație ciudată, care iese din tiparul declarațiilor făcute de acest personaj din fruntea PSD. Nervos și obraznic de obicei, cu un grobianism specific limbajului clanurilor interlope pe care le coordonează în PSD, secretarul general al PSD a fost, de această dată, calm și înțelegător cu manifestanții așteptați la mitingul din  Piața Victoriei, declarând că intelege doleanțele românilor din diaspora, dar că mitingul va fi asumat și folosit de politicienii din opoziție pentru ”a da jos PSD” (obiectiv PNL), sau pentru a-și lansa candidaturile (obiectiv Cioloș). ”Acest miting trebuia să fie neasumat politic. Vedeți opt oameni care vor participa la miting și care cad în capcana manifestanților de profesie. Își asumă următorii: PNL, prin Orban care spune că e mitingul PNL și să dea jos PSD. Se ridică USR, care spune că ăștia sunt ai noștri și vine Cioloș cu echipa care va încerca în seara asta probabil să își lanseze candidatura în mijlocul manifestanților. Românii sunt deștepți. Nu poți să îți asumi un miting care nu e al tău” – a declarat Codrin Ștefănescu.

3. Mitingul a fost unul pașnic, neviolent, iar intervenția în forță s-a făcut, pentru prima dată după 2012, fără aplicarea uneia dintre cele mai elementare măsuri folosite in astfel de situații ”defensive”: izolarea și extragerea din multime a provocatorilor violenti. Justificarea neintervenției pentru extragerea provocatorilor a fost că ”nu era spațiu și ar fi fost o acțiune riscantă”. Riscantă pentru cine? Pentru provocatori? Pentru jandarmi?

4. Așa-zișii ”provocatori”, pe care jandarmii au refuzat să-i izoleze, sa-i rețină și ulterior sa-i identifice, au avut rolul de a justifica intervenția în forță a trupelor de securitate ale lui Dragnea. Este pentru prima dată când dispozitivul infiltrat in multime și constituit din jandarmi in civil nu și-a făcut – aparent – datoria de a informa și a ajuta la identificarea și izolarea provocatorilor. Eu cred că de această dată dispozitivul de jandarmi in civil a fost folosit în scop de provocare. Există cel puțin două situații anterioare în care jandarmii au fost surprinși in flagrant, ca hoții, provocand ei insisi acțiunile violente ale insituției din care facea parte, pentru a justifica intervenția în forță.

Primul caz este cel din seara protestului impotriva Ordonanței 13, de la inceputul lui februarie 2017 când, intr-un incident cu gaze lacrimogene din Piața Victoriei, jandarmii au reținut un ”provocator” caruia i-a sărit stația din buzunar când a fost extras din multime și care s-a dovedit a fi un maior, ”Drăgănescu de la Interne”, infiltrat la ordin printre manifestanți.

Al doilea caz este de la protestul din 12 mai 2018 când jandarmii s-au îmbrâncit între ei ca să creeze o busculadă justificativă pentru reținerea a patru haștagrezistenți din piața Victoriei.

5. Existenta dispozitivului de lucratori in civil infiltrati printre manifestanti a iesit clar in evidentă abia in momentul in care doi jandarmi, dintre care unul era femeie, au fost inconjurati de manifestantii violenți, iritati de gazele lacrimogene. Eu cred ca ei sunt cei care, actionand ca la manual, au făcut cercul de protectie in jurul celor doi jandarmi izolati de manifestanți. Agenții in civil i-au protejat pe cei doi colegi ai lor, iar dezarmarea lor, care a fost făcuta in momentul in care dispozitivul a fost spulberat iar cei doi au fost atacati din toate partile de către un grup compact de tineri extrem de violenti (provocați in mod deliberat, calculat, tot de jandarmi!), a avut rolul de a preîntimpina pierderea acestuia in iuresul atacului.

6. In represiune au fost folosite mijloace și metode specifice unui conflict uriaș cu grupuri inarmate de cetățeni, inexistente însă în Piața Victoriei. Pentru prima dată, jandarmii au renunțat la sprayurile obisnuite, fiind înarmați cu butelii uriașe cu gaze lacrimogene pe care le-au folosit în exces, la fel ca pe aruncătoarele de grenade, fără discernământ, împotriva manifestanților pașnici agresându-i cu o brutalitate fără precedent. La fel, in premieră manifestanții au fost atacați cu tunul cu apă, iar aproape de miezul noptii au fost scoase trupele călare, precum tancurile pe vremuri, și manifestanții neviolenți, cu mainile ridicate,  au fost loviți sălbatic cu bastoane in cap si peste fată și fugăriți pe străzile adiacente. Printre cei loviți au fost și jurnaliști români și străini.

7. Deși Internele beneficiază de un serviciu propriu de informații, iar intervențiile de acest tip sunt acoperite informativ prin infiltrarea din vreme a manifestanților cu un dispozitiv constituit din mai mulți ofițeri și subofițeri in civil care mențin contactul permanent cu baza, premierul Dăncilă a cerut SRI sa-i spună, de urgență, cine este vinovat pentru violențele din 10 august. Solicitarea este, evident, una diversionistă, in scop de a abate atenția de la principalul vinovat, sugerând apartenența ”provocatorilor” la enititatea numită ”statul paralel” și inventată de infractorii din PSD-ALDE.

Eu cred că raportul SRI, dacă va exista, ar trebui să conțină cel puțin trei nume: șeful Jandarmeriei care a inițiat planul criminal de intervenție, ministrul de interne care l-a supervizat și șeful PSD care l-a comandat.

Si dacă organizatorii represiunii susțin că au fost huligani cei care au provocat forțele de ordine, atunci singurii huligani adevărați din operațiunea ”Diaspora” au fost jandarmii și cei creați tot de ei, prin instigare atent studiată din vreme și aplicată cu succes.

…Să pui butelia de gaz lacrimogen, tunul cu apă, pulanul și bocancul pe manifestanții veniți acasă de la mii de km distanță să susțină, culmea!, respectarea legii, a justiției, a statului de drept și a principiilor de bază ale democrației, asta inseamnă să fii huligan!

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate