sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiAfacerea Parcul Verdi: tun de 50 milioane de euro la Primăria Capitalei

Afacerea Parcul Verdi: tun de 50 milioane de euro la Primăria Capitalei

Consiliul General al Municipiului București a aprobat joi, 6 septembrie, o afacere imobiliară controversată prin care Primăria Capitalei demarează procedura de cumpărare a aproximativ 5 hectare de teren din Parcul Verdi, zona Floreasca, cu 50 de milioane de euro, un preț considerat a fi de câteva ori mai mare decât cel real.

Încercând să împiedice tranzacția prin care municipalitatea va transfera 5% din bugetul Capitalei în conturile grupării reprezentate de omul de afaceri Dragoș Săvulescu, deputatul Nicușor Dan, președintele asociației ”Salvați Bucureștiul”, a susținut într-o declarație de presă făcută chiar înaintea votului de joi că prețul la care Primăria e decisă să  cumpere acest teren este mult supraevaluat, de aproximativ 10 ori mai mare decât valoarea lui de piață.

Primăria vrea să plătească azi 50 de milioane de euro pentru un teren de 5 hectare, care în momentul acesta are regim de parc, şi fizic, şi în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti. Asta înseamnă că proprietarul poate să construiască acolo în limita a 15% şi chestiuni foarte limitate, gen restaurante, spaţii culturale, expoziţii, mici puncte de alimentaţie publică. În opinia mea, un preţ corect este undeva de ordinul a 100 de euro pe metru pătrat, nicidecum 1.080 de euro pe metru pătrat. 50 de milioane de euro este o sumă considerabilă pe care Bucureşti poate să o investească în şcoli, grădiniţe. Este o sumă comparabilă cu suma totală pe care o investeşte Braşov într-un an”, a arătat Dan, într-o declaraţie de presă susţinută înaintea şedinţei Consiliului General – informează Agerpres.

Consilierii PSD-ALDE din CGMB, cu sprijinul celor din PNL, au votat însă rapid proiectul de hotărâre care prevede ”achiziționarea a șapte terenuri în suprafață totală de 46.088 mp, situate pe str. Giuseppe Verdi nr. 2 bis şi str. Gheorghe Ţiţeica nr. 143-147, sectorul 2 – Parc Verdi. Valoarea de achiziţie pentru cele şapte terenuri se ridică la 49,775 de milioane de euro”, prețul acceptat fiind de 1080 lei/mp.

Afacerea a fost facilitată de intrarea în vigoare, luna trecută, a unui act normativ de modificare a legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică (Legea 255/2010). Conform unui amendament propus de deputatul liberal Ioan Cupșa și votat cu sprijinul PSD, ALDE, PMP și PNL, s-a extins sfera obiectivelor de interes public pentru care se plătesc despăgubiri și la spațiile verzi din localități, orașe și municipii. Primăriile au primit astfel mână liberă pentru a face exproprieri în scopul de a amenaja sau conserva spațiile verzi existente, iar despăgubirile pentru realizarea acestor lucrări trebuie făcute ”cel puțin cu sumele rezultate din studiile de piață efectuate de camerele notarilor publici în scopul stabilirii valorii de impozitare a terenurilor respective”.

Partenerul principal al Primăriei Capitalei în această afacere este Dragoș Săvulescu, mandatar și co-proprietar al terenurilor din Parcul Verdi, fost acționar al Clubului de fotbal Dinamo, persoană care a fost condamnată deja în iulie 2017, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța cu un prejudiciu de 114 milioane de euro, dosar in care au mai fost condamnați, printre alții, Radu Mazăre (4 ani cu suspendare) și Nicușor Constantinescu (3 ani cu suspendare).

Alături de Dragoș Săvulescu, printre beneficiarii afacerii se mai află Speranța Budeanu, mama lui  Radu Budeanu și iranianul Saadathi Sohi Manoheher. ”Ei deţin suprefeţe importante pe 6 din cele 7 suprafeţe de teren pe care Primăria Capitalei le cumpără în Parcul Verdi. Toate suprafeţele pe care le vând acum primăriei au fost cumpărate de la foştii proprietari de către cei trei. Majoritatea contractelor de vânzare-cumpărare sunt încheiate la finalul anului trecut sau în acest an. Cele mai multe contrate sunt încheiate de Speranţa Budeanu” – susține  G4Media.

Radu Budeanu, fondatorul Cancan și partener de afaceri al lui Nicolae Bogdan Buzăianu, are și el probleme penale, fiind cercetat de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani, fiind acuzat că a intermediat mita de 5 milioane de dolari de la Nicolae Buzăianu pentru Elena Udrea ca să-l ajute să prelungească contractele preferențiale de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate cu Hidroelectrica.

Iranianul  Manochehr Saadati- Sohi, celălalt beneficiar al tranzacției imobiliare, a mai beneficiat în trecut de o despăgubire de la Primăria Capitalei, in valoare de 15,4 milioane lei, in urma unei exproprieri pentru o suprafață de teren de 3174 mp în zona Fabrica de Glucoză. El a fost patronul Antefrig și, în calitate de administrator al SC Persepolis Development SRL, a fost acuzat în presă de încălcarea legislației în construcții cu complicitatea autorităților corupte din administrația locală și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Acuzată că a perfectat o afacere păguboasă pentru Capitală, dând ”un tun de 50 milioane de euro”, primarul Gabriela Firea a invocat faptul că ar fi fost obligată să țină cont de grila notarială deși, conform lui Nicușor Dan, exproprierea e decisă de Primărie și nu e justificată la un asemenea preț care va obliga ulterior municipalitatea să achite aproximativ 2-3 miliarde de euro pentru răscumpărarea tuturor spațiilor verzi de la proprietarii privați la nivelul întregii Capitale.

„Regret sa observ faptul ca in loc sa fie apreciat efortul nostru de a fi recuperate toate spatiile verzi – pentru ca avem si infringement – din nefericire, au fost voci, singulare si nu de foarte mare amplitudine, care au comentat acest subiect in cheia ca Primaria Capitalei face aceasta achizitie de la niste samsari. Pe noi ne intereseaza doar respectarea legii si achizitia se face in deplina legalitate, la pretul care deriva din grila notariala. Nu poate fi contestatată o grila notariala”, a declarat primarul Firea.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate