vineri, august 12, 2022
AcasăAgenda ZileiOprirea sifonării banilor prin PNDL 1 și 2, marea realizare a noului...

Oprirea sifonării banilor prin PNDL 1 și 2, marea realizare a noului guvern

Oprirea sifonării banilor prin PNDL 1 și 2 a fost marfea realizare a ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ion Ştefan, după cum chiar acesta s-a lăudat la audierile din comisiile parlamentare reunite.

În urma controalelor efectuate pe PNDL 1 şi PNDL 2 s-a constatat că s-au cheltuit prea mulţi bani din bugetul statului fără a da nimeni socoteală.

„Cea mai mare realizare este oprirea sifonării banului public, toleranţă zero când vorbim de cheltuirea banului public într-un mod necuviincios. Am oprit risipa, deci nu există cerere de plată înaintată Ministerului Lucrărilor Publice să fie achitată fără a fi verificată. Toate lucrările, absolut toate lucrările executate prin PNDL 1 şi 2 au fost controlate, toate cererile. Vom controla şi ce a fost în urmă, vom controla toate lucrările, toate alocările, s-au cheltuit prea mulţi bani din bugetul statului fără a da nimeni socoteală”, a afirmat Ion Ştefan.

De la preluarea mandatului, toate cererile de plată au fost verificate către ISC, dar şi de Corpul de control al ministrului şi a afirmat că acolo unde au fost găsite nereguli plăţile au fost oprite, principala cerinţă fiind corecta cheltuire a banului public.

„Ca ministru al Lucrărilor Publice, am acţionat în baza recomandărilor din raportul Curţii de Conturi a României care a solicitat să se facă plăţi numai după ce vor fi verificate lucrările. Ne-am asumat şi am semnat planul de control al Corpului de control, spre deosebire de predecesorii mei care au refuzat acest lucru. În absolut toate cazurile de nereguli aceste documente au fost înaintate către organele de cercetare penală”, a spus Ştefan.

Oprirea sifonării banilor prin PNDL 1 și 2 

Pentru PNDL 1 au fost 758 de solicitări de la 446 de UAT-uri, din care 122 de solicitări au fost neconforme, în valoare 92,5 milioane de lei la 89 de UAT-uri au fost plătite 307 de milioane de lei. Toate cererile înaintate ministerului au fost plătite, dar cele care au fost conforme. Pentru PNDL 2, 3.656 de solicitări de la 1.728 de UAT-uri, din care 627 de solicitări neconforme în valoare de 436 de milioane de lei, la 428 de UAT-uri au fost plătite peste 2,5 miliarde de lei

Ministrul a precizat că a emis şi un ordin de audit pentru PNDL 1 şi PNDL 2.

Potrivit lui, urmează deblocarea procesului de înregistrare a proprietăţilor imobiliare în sistemul de cadastru şi carte funciară printr-un proiect care vizează creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România. Proiectul este finanţat cu suma 312, 9 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi va asigura „înregistrarea gratuită pentru cetăţeni a proprietăţilor din 660 de comune şi 5700 de hectare în zone rurale ale României”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate