marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiOrban: Dacă nu se lua măsura izolării şi carantinei, România era Italia...

Orban: Dacă nu se lua măsura izolării şi carantinei, România era Italia la pătrat

Dacă nu se lua măsura izolării şi carantinei, România era Italia la pătrat, a declarat premierul Ludovic Orban, care critică atitudinea de relaxare a populației. 

Potrivit lui, există o atitudine de relaxare şi de neglijare a pericolului reprezentat de pandemie, aceasta fiind generată, în mare parte, de luări de poziţii din partea unor lideri politici iresponsabili, care au îndemnat oamenii să nu respecte regulile.

„Încă nu este vorba de un val doi. Ca să vină un val doi, trebuie să treacă primul val. Primul val nu a trecut, iar ce se întâmplă în România este, într-o anumită măsură, firesc. Totuşi, românii au fost supuşi la măsuri de restricţii, care sunt foarte greu de acceptat. Deşi noi am avut un plan de relaxare în trepte, un plan gradual, un plan gândit care să permită reluarea activităţilor în ordinea descrescătoare a riscului epidemiologic, există o relaxare şi o atitudine de neglijare a pericolului ca să spun aşa. Aceasta atitudine a fost în mare parte generată şi de foarte multe luări poziţii, din păcate, din partea unor lideri politici iresponsabili, care au îndemnat oamenii să nu respecte regulile, care au bagatelizat în discursurile publice pericolul şi care au determinat pe foarte mulţi români să nu perceapă la adevărata gravitate riscul acestei epidemii”, a spus Orban, într-un interviu la Realitatea Plus.

România era Italia la pătrat iar Renate Weber a susținut infractorii

Orban i-a reproşat Renatei Weber sesizările adresate Curţii Constituţionale, care au lipsit autorităţile statului de instrumentele necesare pentru a putea asigura respectarea regulilor.

„Grav este că atacurile la Curtea Constituţională generate de Avocatul Poporului au lipsit autorităţile statului de instrumentele necesare pentru a putea asigura respectarea regulilor şi, pe de altă parte, au creat foarte multe situaţii, care sunt de natură a creşte riscul epidemiologic. Să vă dau numai un exemplu – ultimul atac la Curtea Constituţională împotriva izolării şi carantină. Dacă nu luam măsura izolării şi carantină, România era Italia la pătrat, pentru că noi am avut peste 1,7 milioane de români, între 26 februarie şi 1 iunie, care au venit din ţări în care epidemia era extrem de puternică şi pentru care, dacă nu aveam la dispoziţie posibilitatea de a lua măsura izolării sau carantinării, practic, oameni infectaţi ar fi circulat în societate şi ar fi răspândit virusul (…) La fel cu amenzile. Este nedrept”, a mai spus Orban.

Ai 200.000 de oameni care au încălcat legea, care au fost amendaţi şi tu te situezi de partea lor, nu te situezi de partea celor 19 milioane, a afirmat premierul.

„Adică 99% din populaţia României, care a fost corectă şi care a respectat regulile, a fost într-un fel sancţionată de această decizie de anulare a amenzilor. Asta continuă linia situărilor oamenilor puşi de PSD în diferite instituţii publice de partea a celor care nu respectă legea, de partea celor care încalcă legea şi un dispreţ total faţă de majoritatea populaţiei care respectă legea”, a precizat Orban.

Conform premierului, dacă PSD nu va vota în Parlament pentru demiterea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, atunci acest partid este solidar şi cu acţiunile acesteia, inclusiv decizia de sesizare la Curtea Constituţională a legii privind impozitarea pensiilor speciale.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate