miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiOrban se laudă la învestire cu voturi pe care nu le are

Orban se laudă la învestire cu voturi pe care nu le are

Premierul desemnat Ludovic Orban se laudă la învestirea propriului guvern cu voturi pe care nu le are și spune că, în momentul de față, se poate baza pe 225 de voturi. Cu toate acestea el este contrazis de liderul UDMR, Kelemen Hunor care spune că partidul său încă nu a luat o decizie cu privire la susținerea liberalilor.  

„Voturi instituţionale sunt 225 ale formaţiunilor politice care au declarat susţinerea. Mai avem angajamente de vot, astăzi, din partea a cel puţin nouă parlamentari. Dar, aşa cum v-am explicat, am angajat discuţii cu foarte mulţi parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, pentru a nu urma boicotul pe care îl pune la cale PSD, astfel încât să avem o procedura normală de învestire”, a declarat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat în alegerile prezidenţiale, spune că maghiarii nu au luat o decizie finală privind susţinerea guvernului liberal. Acesta crede că ar fi bine ca noul guvern să fie votat de Parlament cât mai repede, săptămâna aceasta, menţionând că sunt multe provocări în această perioadă – rectificarea bugetară, nominalizarea comisarului european şi noul buget.

Orban nu are destule voturi pentru învestire

„Sunt multe provocări în timpul campaniei în această perioadă şi ar fi bine să avem un guvern cât mai repede. Eu aş fi vrut în septembrie, am spus că moţiunea de cenzură putea fi depusă mult mai repede, dar săptămâna viitoare se poate da un vot, dar nu depinde de noi. Poate că marţi-miercuri vor fi audieri şi după-aceea urmează dezbatere şi un vot în Parlament. Noi, mâine, vom semna un acord de susţinere a guvernului PNL, săptămâna trecută l-am înaintat lui Ludovic Orban şi sunt convins că mâine îl vom semna”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune că este nevoie de clarificări privind unii miniştri propuşi de Ludovic Orban, deoarece nu toţi sunt competenţi.

„Probabil că vor fi multe întrebări la audierile miniştrilor, probabil că e nevoie de nişte clarificări pentru că nu toţi sunt fiind că nu toţi sunt buni din punctul nostru de vedere, nu toţi sunt competenţi, dar vom vedea în timpul audierilor. Noi, când spunem că vom vota ceva, toată lumea ştie că aşa se va întâmpla. Când am spus că vom da vot de încredere pentru a începe munca, nu înseamnă că am dat un cec în alb pe termen scurt, să spunem de un an, dar important este să avem un guvern votat de Parlament. Nu am luat o decizie finală cu privire la guvern, şansele sunt foarte bune să acordăm un vot de încredere, dar trebuie să vedem şi acel acord. Am promis că, în momentul în care semnăm, urmează o şedinţă a grupurilor noastre reunite, în care vom lua o decizie, probabil în cursul zilei de marţi, după sau în timpul audierilor, sau miercuri, depinde de program – să vedem care va fi programul”, a declarat liderul UDMR.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate