vineri, iulie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiOrdonanţa lăcomiei blochează licitaţiile pe fonduri europene

Ordonanţa lăcomiei blochează licitaţiile pe fonduri europene

Licitaţiile pe fonduri europene sunt blocate de Ordonanţa lăcomiei pe care PSD și ALDE au dat-o la sfârșitul anului trecut. Deputatul USR Cătălin Drulă atrage atenţia că, printre trăsnăile pe care le conţine deja celebra OUG 114/2018, una a trecut neobservată, deşi are efecte majore: blocarea licitaţiilor pe fonduri europene.

La art. 75 pct. 2 se introduce următoarea modificare: controlul înainte de publicare (ex ante) al licitaţiilor cu finanţare europeană nu se mai face de organismul specializat ANAP (Agenţia Naţională de Achiziţii Publice), ci de către autorităţile de management (AM-uri) ale programelor operaţionale (ex. Regional, Infrastructură Mare).
„Pentru că autorităţile de management au primit peste noapte sarcina de a controla licitaţiile cu fondurile europene sunt total nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activităţi şi nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitaţiile pe fonduri europene sunt în prezente blocate şi toată lumea prin ministere şi autorităţi de management se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018”, explică deputatul Cătălin Drulă.
Unul dintre proiectele importante blocate de incompetenţa celor care au introdus această prevedere în OUG este autostrada Sibiu-Piteşti – lotul 4 Curtea de Argeş-Tigveni. Licitaţia pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Piteşti nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului.
„Zeci de alte licitaţii pe fonduri europene sunt blocate, iar în acest timp doamna Rovana Plumb ţine conferinţe de presă triumfaliste despre absorbţie şi domnul Meleşcanu face apologia infractorilor în presa internaţională. Aşa arată o guvernare găunoasă”, conchide deputatul USR Cătălin Drulă.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate