sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiOstracizat de găzarii nesatisfăcuți, Iulian Iancu a fost numit membru al Comitetului...

Ostracizat de găzarii nesatisfăcuți, Iulian Iancu a fost numit membru al Comitetului de Reglementare al ANRE

Plenul Parlamentului a decis, miercuri, numirea fostului deputat PSD Iulian Iancu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), deși de mai bine de un deceniu el este ținta unei campanii de ostracizare din partea celor interesați de piața gazului românesc, dar nesatisfăcuți de politica autohtonă a celor ce-o reglementează.

S-au înregistrat 224 de voturi ”pentru” şi 86 ”împotrivă”. Votul a fost secret, cu buletine.

Iulian Iancu a fost ținta unei ample campanii de ostracizare, pornindu-se de la informații și acuzații lansate de funcționari ai ambasadei SUA la București, interesați de piața românească de petrol și gaze în care Iulian Iancu avea un cuvânt de spus.

Este vorba despre celebrele așa-zise telegrame wikileaks, în fond niște zvonuri cu pretenție de informații lansate în circuit închis de ambasada americană, conform cărora un coleg de partid al lui Iulian Iancu, Georgian Pop, ar fi spus despre acesta că este ”omul Gazprom”. Americanii l-au citat pe Georgian Pop, prin 2008, într-o corespondență internă scursă ulterior în presă, cu următoarele: „Observați-l cu atenție pe acest individ [Iulian Iancu – n.red.] – e controlat de Gazprom si va susține South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti”.

Intr-o alta telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008, apare scris ca „Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune„.

A doua telegramă, din care rezulta că Iancu era îngrijorat de ascensiunea Rusiei, n-a făcut purici în mass media, pentru că nu ăsta era interesul guguștiucilor care încercau să controleze piața gazului românesc.

De altfel, in septembrie 2014, Iancu a lansat un atac la adresa Gazprom, spunand ca Rusia a finantat cu 82 de milioane de euro manifestarile impotriva gazelor de sist din mai multe tari europene, inclusiv Romania, si a blocat proiecte mari de infrastructura, precum Nabucco. „In mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar si Rusia isi asigura o treime din PIB din incasarile din exporturile de materii prime energetice, deci si Rusia e interesata sa-si mentina piata europeana. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructura, vezi cazul Nabucco, si de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestarile impotriva gazelor de sist, pe care noi le priveam ca fiind actiuni ecologiste si care au fost sustinute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a spus Iancu in septembrie 2014, in cadrul unei dezbateri pe teme energetice, potrivit Agerpres.

Ulterior, în războiul de pe piața gazului, Iulian Iancu a fost continuu atacat în campaniile duse prin mass media de activiști de presă, generos finanțați de actorii de pe piața gazului, folosindu-se ca argument central ștampila pusă de americani în 2008: ”omul Gazprom”.

Că acuzațiile la adresa lui Iancu n-au fost niciodată probate în vreun fel, o dovedește și pățania lui Ludovic Orban, fostul lider al PNL, care și-a prins urechile în justiție după ce a transmis și el, public, ștampila americană cu ”omul Gazprom”. Ludovic Orban a fost dat în judecată de Iulian Iancu și, în 2019, Tribunalul Bucureşti a decis, în primă instanță, ca preşedintele PNL Ludovic Orban să-i achite deputatului PSD Iulian Iancu 20.000 de lei ca daune morale.

Ultima dintre campaniile în care numele lui Iancu a fost de  multe ori cap de afiș ca ”omul roșu”, a fost cea pentru o lege offshore favorabilă anumitor coloși occidentali, de dincoace și de dincolo de ocean. ”Numele lui Iancu este legat și de legea offshore, votată în Parlament în 2018, în perioada când deciziile PSD și ale guvernului erau influențate de Liviu Dragnea. Condițiile impuse în lege au făcut ca Exxon Mobile să se retragă, iar participația a fost preluată la sfârșitul lunii aprilie 2022 de Romgaz” – cum bine observa și Europa Liberă.

Iată însă că Iulian Iancu a supraviețuit atacurilor găzarilor și oengiștilor lor din mass-media și tocmai a fost votat pentru locul vacantat prin plecarea lui Alexandru Stănescu, ”fratele-lui-Paul”.

Deputatul USR Cristina Prună a criticat nominalizarea lui Iulian Iancu în această funcţie, susţinând că acesta a promovat în Parlament mai multe legi care au făcut România ”mai dependentă de gazele ruseşti”.

„PSD mai bagă azi o fisă, numirea domnului Iulian Iancu în conducerea ANRE. Domnule Ciolacu, stau şi mă întreb ce cheiţă v-a întors pe dumneavoastră pentru ca nu mai târziu de 5 luni de zile să vă răzgândiţi complet în ceea ce priveşte pe domnul Iulian Iancu. Mai ţineţi minte când nu îl susţineaţi în această funcţie, aveaţi dubii că ar fi potrivit. Mai ţineţi minte când preşedintele Iohannis, care acum este partenerul dumneavoastră, spunea că domnul Iulian Iancu periclitează relaţiile cu statele occidentale şi de aceea nici măcar nu l-a numit în funcţia de vicepremier în Guvernul Dăncilă. Pentru că Iulian Iancu a promovat aici, în Parlamentul României, o lege care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti, nu doar una, chiar mai multe, dar mă gândesc la Legea offshore pe care chiar dumneavoastră aţi modificat-o şi dependenţa României de gazele ruseşti a ajuns undeva la 28%”, a spus Cristina Prună.

Deputatul Violeta Alexandru (Forța Dreptei) a afirmat la rândul său că PNL a ajuns să „înghită” absolut orice din partea PSD.

„Iulian Iancu? Serios? Mă uit la liberali: Iulian Iancu? Serios? Nu vă amintiţi de 2018 şi de Legea offshore, care a alungat toţi investitorii decenţi şi serioşi din România? Chiar nu mai avem jenă în ţara asta? Să punem punct în spaţiu public, aşa dânşii pot să facă ce vor ei în spaţiul privat, carierei unor oameni de care se leagă tot ce e mai rău în România, Iulian Iancu pe domeniul lui. Mă uit la Partidul Naţional Liberal: Iulian Iancu? Chiar aşa aţi ajuns, să înghiţiţi absolut orice vă vine de la un PSD care aparent se reformează, în realitate acelaşi PSD rămâne cu Iulian Iancu susţinut acum?”, a adăugat Violeta Alexandru.

Deputatul Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei, a declarat că este în proces cu Iulian Iancu pe motiv că a spus că acesta a acţionat ca „omul Gazprom” şi a reprezentat interesele ruşilor.

„Cred că nu mă voi afla în conflict de interese pentru că voi vota împotriva numirii lui Iancu. Cred că este o ruşine pentru Parlamentul României şi mai ales pentru PSD, care a făcut această nominalizare”, a mai spus Orban, menţionând că este „o alegere catastrofală”.

Deputatul PSD Alfred Simonis a replicat că cei care critică nominalizarea lui Iulian Iancu vorbesc de anul 2018, când a fost dată Legea offshore, dar nu au făcut nimic în 2019 şi 2020 pentru a repara această lege, deşi au avut majoritatea şi a trebuit să vină PSD pentru a face acest lucru.

„Cred că unii nu au jenă. Prim-ministrul Guvernului liberal împreună cu USR, care a liberalizat preţul la energie şi de aceea au explodat preţurile la gaze şi electricitate, vine şi ne vorbeşte de energie. Parlamentarul de la USR care a anunţat primul, noaptea, liberalizarea preţurilor la energie şi de aia au explodat preţurile la energie vine şi ne vorbeşte de energie, un alt ministru în Guvernul Orban ne vorbeşte de asemenea de energie”, a arătat Simonis.

În 8 iunie, fostul deputat Iulian Iancu a fost validat de comisiile parlamentare de specialitate pentru această funcţie. În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate