duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiSpioni ruși, racolați și plătiți de FSB, prinși în Ucraina: Unul se...

Spioni ruși, racolați și plătiți de FSB, prinși în Ucraina: Unul se infiltrase în guvern, altul în Camera de Comerț (Video)

Un înalt oficial guvernamental și un reprezentant al mediului de afaceri, ambii ucraineni, au fost reținuți sub acuzația că fac parte dintr-o rețea de spionaj organizată de Rusia. Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a dat detalii în premieră despre cei doi, care au fost filmați recunoscând că s-au pus în slujba Moscovei, pentru bani.

SBU nu le-a dat numele celor doi suspecți, dar le-a dezvăluit numele operative (Kireev și respectiv Gavrilov) și a precizat, marți, că unul lucra la secretariatul Cabinetului de miniștri, iar celălalt era șef de departament la Camera de Comerț și Industrie, informează Reuters.

Într-o postare pe Telegram, SBU precizează că a fost derulată o ”operațiune specială în mai multe etape” pentru a neutraliza cercul de spioni. La finalul operațiunii, cei doi suspecți au fost reținuți.

”Acești oficiali au trimis inamicului diverse informații secrete: de la starea capabilităților noastre de apărare până la aranjamentele de la frontieră sau cu privire la datele personale ale oamenilor legii ucraineni”, se mai arată în comunicatul SBU.

Rusia nu a reacționat imediat după dezvăluirile făcute de SBU.

Cei doi suspecți au fost filmați în fața unui drapel ucrainean, dând declarații despre colaborarea cu Moscova, în condițiile Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie. Nu este clar dacă cei doi au făcut declarațiile sub amenințare, precizează Reuters.

Unul dintre suspecți ar fi colaborat cu rușii din 2016, iar celălalt din 2019.

Foto: captură YouTube/SBU

SBU afirmă că Rusia i-a plătit pe suspecți cu sume cuprinse între 2.000 și 15.000 de dolari per misiune, în funcție de nivelul de secretizare și de importanța informației furnizate.

Unul dintre cei doi suspecți filmați a declarat că a primit în total 33.000 de dolari pentru serviciile oferite Moscovei, iar celălalt – 27.000 de dolari.

În comunicatul postat de SBU pe pagina oficială se precizează că cei doi suspecți au fost reținuți la Kiev.

Potrivit SBU, oficialul guvernamental a fost recrutat în 2012, în timpul unei călătorii în Rusia, de către doi membri ai FSB, serviciul secret rus.

Din acea călătorie, oficialul a revenit în Ucraina având deja un pseudonim operațional, un telefon mobil pentru comunicare și sarcina de a culege informații secrete care circulau în Guvern, informează SBU.

Ca modalitate de lucru, suspectul fie tipărea documentele secrete, fie le fotografia și le  stoca pe un stick.

Foto: captură YouTube/SBU

Pentru transferul dosarelor, acesta a acceptat, printr-un canal Telegram închis, să se întâlnească cu „legătura” sa – unul dintre angajații Camerei de Comerț, recrutat la Moscova și care a primit ulterior instrucțiunile în Simferopolul ocupat temporar.

SBU l-a identificat pe unul dintre cei care l-au pregătit pe agent, Iuri Vodolazky, reprezentant al serviciului 5 FSB.

Circuitul informației (Foto: captură YouTube/SBU)

Schema de transfer funcționa astfel: spionul din guvern trimitea informațiile către „legătura” din CCI, iar acesta din urmă – mai departe în Rusia, prin canale de comunicare criptate.

Ofițerul de legătură primea „recompensele” în timpul întâlnirilor personale cu trimișii FSB, întâlniri care au avut loc în Crimeea sau în țări terțe.

Circuitul banilor

Anchetatorii SBU i-au informat pe cei doi cu privire la suspiciunea săvârșirii unei infracțiuni în temeiul art. 111 (trădare) din Codul penal al Ucrainei.

Ancheta preliminară este în derulare.

Zilele trecute, și serviciul olandez de informații a anunțat că a prins un spion rus care încerca să se folosească de o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională (ICC), cea care investighează crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate