duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiOuăle de la ferma unde s-a depistat gripa aviară nu au ajuns...

Ouăle de la ferma unde s-a depistat gripa aviară nu au ajuns în comerț

Ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, susţin reprezentanţii Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Ouăle din ferma din Maramureş nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieţei ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare şi în zonele de protecţie şi supraveghere este foarte mic. În prezent, autorităţile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului şi aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii şi la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge şi lucrurile vor reveni la normal”, menţionează preşedintele UCPR, Ilie Van.

Izolarea acestui focar de gripă aviară de restul ţării se poate face mult mai uşor deoarece focarul este într-un judeţ de graniţă. În tot judeţul Maramureş există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care patru sunt membre UCPR.

Ouală suspecte din ferma cu gripă aviară, oprite de la comercializare

Efectivul total de găini ouătoare din judeţul Maramureş, conform datelor MADR, este de cea 190.000 de capete, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

„UCPR colaborează în plan profesional cu ANSVSA şi comunică permanent cu fermierii în vederea respectării măsurilor de biosecuritate în fermele comerciale, în conformitate cu Ordinul ANSVSA 21/2018. În astfel de situaţii, pe lângă pierderile directe suferite de fermierii afectaţi, foarte importante sunt pierderile indirecte determinate de restricţionarea mişcărilor de păsări, ouă de incubaţie, pui de o zi sau furaje combinate. De aceea, UCPR va participa profesional, alături de autorităţi, în vederea limitării pierderilor indirecte”, menţionează UCPR.

Asociaţia profesională face apel către toţi crescătorii de păsări organizaţi în ferme comerciale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai UCPR, să informeze autorităţile abilitate cu privire la orice modificare a stării de sănătate a păsărilor din ferme.

În prezent, gripa aviară evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord. România a raportat Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5N8 descoperit în România în ultimii trei ani, a transmis Reuters.

Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări existent la fermă din Maramureş, restul păsărilor fiind eutanasiate.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate