marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiParcarea de reședință în București se scumpește de aproape 7 ori și...

Parcarea de reședință în București se scumpește de aproape 7 ori și ajunge la 600 lei/an în zona A (centrală)

Taxa pentru un loc de parcare de reședință, în București, crește de 7 ori, de la 1 ianuarie 2022. În consecință, sumele anuale de plată vor fi cuprinse între 300 și 600 de lei, în funcție de zona din oraș în care este trasat locul de parcare, anunță Spotmedia.

Cuantumul taxei pentru un loc de parcare de reședință depinde de zona din oraș în care este trasat. Cu alte cuvinte – în baza unor calcule și măsurători aprobate în 2003 – în București s-au identificat 4 zone de parcare, denumite A,B, C și D, pornind din centrul orașului spre periferie.

Zona A este cea de centru și cea în care taxa pentru un loc de parcare de reședință este cea mai mare. Zona A este înconjurată de zona B (unde taxa anuală pentru un loc de parcare este ceva mai mică). Și ambele zone sunt înconjurate de cele numite C și D.

Până în 2020, taxele pentru locurile de parcare de reședință au fost mai degrabă simbolice.

Spre exemplu, în aprilie 2020, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis că, în 2021, taxa per loc de parcare este de: 0,23 lei/zi, adică 84 lei/an (în zona A), 0,18 lei/zi adică 66 lei/an (în zona B), 0,15 lei/zi adică 55 lei/an (în zona C) și 0,10 lei/zi adică 37 lei/an (în zona D).

În repetate rânduri, primarii de sector au transmis că aceste sume nu le sunt nici pe departe suficiente pentru a administra parcările de reședință. Iar în primăvara acestui an toți cei 6 primari au semnat o scrisoare prin care i-au cerut lui Nicușor Dan să crească taxa.

În consecință, la propunerea primarului general, pe 27 aprilie, CGMB a majorat taxele de parcare de 7 ori.

Mai exact, taxele s-au majorat astfel:

  • în zona A, de la 84 lei/an la 600 lei/an.
  • în zona B, de la 66 lei/an la 500 lei/an,
  • în zona C de la 55 lei/an la 400 lei/an, iar
  • în zona D taxa de la 37 lei/an la 300 lei/an.

Mai jos găsiți harta cu zonele de parcare, așa cum au fost ele stabilite încă din 2003.

Zona A este marcată cu roz, zona B cu portocaliu, zona C cu galben și zona D cu albastru.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate