sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiParlament: Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului...

Parlament: Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului (lui Dragnea și Tăriceanu)

Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului de către parlamentarii reuniți, miercuri, în plen, după ce, cu o zi înainte, aceiași parlamentari au respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018-2020. Hotărârea parlamentului prin care a fost aprobată revocarea Renatei Weber a fost votată cu 247 de voturi pentru și 32 de voturi ”împotrivă”.

Potrivit deputatului PNL Ioan Cupșa, Avocatul Poporului ”nu și-a îndeplinit mai multe dintre obligațiile legale” și a încălcat Constituția, pentru că nu a acționat ”în limitele legii”. Acesta a prezentat și actul administrativ prin care Renate Weber a activat mecanismul de prevenire a torturii în spitale, la începutul pandemiei, încălcând ”cu bună știință” protocolul internațional ratificat prin lege de Parlamentul României.

Deputatul USR Andrei Lupu a spus că Renate Weber  și-a exercitat funcția în interes propriu și că i-a servit pe cei care au numit-o.

Renate Weber a fost numită în funcție de PSD, la propunerea alianței de buzunar a lui Tăriceanu, ALDE, servind intereselor politice ale celor două formațiuni și acționând, sau refuzând să acționeze, în funcție de aceste interese.

Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului a afirmat că argumentele invocate împotriva lui Renate Weber sunt halucinante și neconstituționale, iar Titus Corlățean a spus că cei de la guvernare au reușit să reînvie zilele acestea ”practici cu iz stalinist”, dorind să facă ”slugi din instituțiile statului”.

Senatorul AUR Claudiu Târziu, a susținut și el, la unison cu PSD, că are loc o ”execuție cu public” a Avocatului Poporului și că asistăm la ”subjugarea instituției de către factorul politic”.

Fost parlamentar european vreme de două mandate, Renate Weber a a adoptat, după cocoțarea în fruntea instituție Avocatul Poporului, o poziție anti-europeană și pro-PSD/ALDE.

Lui Weber i s-au reproșat, printre altele, că nu a făcut plângeri penale cu privire la abuzurile comise asupra copiilor și că nu a făcut nimic referitor la crimele de la Caracal.

Ea s-a pronunțat împotriva legii de impozitare a pensiilor speciale, a atacat actul de decretare a stării de urgență, necesar pentru a preveni răspândirea virusului SARS-Cov-2, obținând anularea amenzilor celor care refuzau să respecte măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei,  dar s-a pronunțat și pentru declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii pentru a bloca activitatea spitalelor implicate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, Renate Weber nu a făcut nimic cu privire la abuzurile comise asupra copiilor și nu s-a implicat nici în cazul crimelor din Caracal.

Partidele din coaliţia de guvernare i-au mai reproșat lui Renate Weber că nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încălcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate