Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului de către parlamentarii reuniți, miercuri, în plen, după ce, cu o zi înainte, aceiași parlamentari au respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018-2020. Hotărârea parlamentului prin care a fost aprobată revocarea Renatei Weber a fost votată cu 247 de voturi pentru și 32 de voturi ”împotrivă”.
Potrivit deputatului PNL Ioan Cupșa, Avocatul Poporului ”nu și-a îndeplinit mai multe dintre obligațiile legale” și a încălcat Constituția, pentru că nu a acționat ”în limitele legii”. Acesta a prezentat și actul administrativ prin care Renate Weber a activat mecanismul de prevenire a torturii în spitale, la începutul pandemiei, încălcând ”cu bună știință” protocolul internațional ratificat prin lege de Parlamentul României.
Deputatul USR Andrei Lupu a spus că Renate Weber și-a exercitat funcția în interes propriu și că i-a servit pe cei care au numit-o.
Renate Weber a fost numită în funcție de PSD, la propunerea alianței de buzunar a lui Tăriceanu, ALDE, servind intereselor politice ale celor două formațiuni și acționând, sau refuzând să acționeze, în funcție de aceste interese.
Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului a afirmat că argumentele invocate împotriva lui Renate Weber sunt halucinante și neconstituționale, iar Titus Corlățean a spus că cei de la guvernare au reușit să reînvie zilele acestea ”practici cu iz stalinist”, dorind să facă ”slugi din instituțiile statului”.
Senatorul AUR Claudiu Târziu, a susținut și el, la unison cu PSD, că are loc o ”execuție cu public” a Avocatului Poporului și că asistăm la ”subjugarea instituției de către factorul politic”.
Fost parlamentar european vreme de două mandate, Renate Weber a a adoptat, după cocoțarea în fruntea instituție Avocatul Poporului, o poziție anti-europeană și pro-PSD/ALDE.
Lui Weber i s-au reproșat, printre altele, că nu a făcut plângeri penale cu privire la abuzurile comise asupra copiilor și că nu a făcut nimic referitor la crimele de la Caracal.
Ea s-a pronunțat împotriva legii de impozitare a pensiilor speciale, a atacat actul de decretare a stării de urgență, necesar pentru a preveni răspândirea virusului SARS-Cov-2, obținând anularea amenzilor celor care refuzau să respecte măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei, dar s-a pronunțat și pentru declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii pentru a bloca activitatea spitalelor implicate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Pe de altă parte, Renate Weber nu a făcut nimic cu privire la abuzurile comise asupra copiilor și nu s-a implicat nici în cazul crimelor din Caracal.
Partidele din coaliţia de guvernare i-au mai reproșat lui Renate Weber că nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încălcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.