luni, mai 23, 2022
AcasăAgenda ZileiRapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe 2019 și 2020 au fost...

Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe 2019 și 2020 au fost respinse de comisiile juridice ale Parlamentului

Comisiile juridice ale Parlamentului au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe 2019 și 2020, după ce parlamentarii PSD și AUR din comisii au părăsit ședința.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a propus un vot de respingere pentru ambele rapoarte şi propunerea a fost adoptată cu unanimitatea celor prezenţi, informează Agerpres.

În cadrul audierii, Renate Weber a precizat că a preluat funcţia în luna iulie 2019, menţionând că la acea dată digitalizarea se afla la „nivelul anilor ’90”.

„La data la care am preluat această instituţie, din punctul de vedere al digitalizării, ea era pe la începutul anilor ’90. Angajaţii nu aveau nici adresă de e-mail oficială, nu exista conectivitate la internet. Lucrurile s-au schimbat foarte repede. În 2019, au avut 10.507 audienţe, 14.000 de petiţii, am răspuns la 10.000 de apeluri telefonice şi au fost 1.300 de sesizări din oficiu. „Ce s-a schimbat fundamental a fost ideea de a face un număr foarte mare de anchete, de a nu rezolva doar situaţii aduse la cunoştinţă din birou, ci de a trimite colegii pe teren. Lucrul s-a văzut. Am scurtat foarte mult durata de rezolvare a unui caz. În acest moment, în mai puţin de 30 de zile, în majoritatea cazurilor, avem problemele rezolvate”, a spus Weber, potrivit sursei citate.

Ea a mai susținut că a trimis la Curtea Constituțională 13 excepții de neconstituționalitate, 5 obiecții de neconstituţionalitate și 3 recursuri în interesul legii.

Lui Weber i s-au reproșat, printre altele, că nu a făcut plângeri penale cu privire la abuzurile comise asupra copiilor și că nu a făcut nimic referitor la crimele de la Caracal.

Părăsirea de către PSD a sălii în care au discutate rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului a fost justificată prin aceea că n-au avut timp să studieze documentele, dar și pentru că ele ar fi urmat oricum să fie respinse.

„Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională”, a transmis social-democratul Nicuşor Halici, la începutul reuniunii.

Respingerea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului nu înseamnă însă și schimbarea automată a acestuia din funcție.

Potrivit Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, „mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate