duminică, martie 3, 2024
AcasăAdministrație publicăRomânia plăteşte partidelor politice printre cele mai mari subvenții

România plăteşte partidelor politice printre cele mai mari subvenții

România plăteşte partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană, fiind nevoie de reguli mai clare pentru asigurarea transparenţei cheltuirii banilor potrivit  Expert Forum (EFOR). 

În 2018, subvenția pentru partidele politice a fost de 37 de milioane de euro, și asta pentru că legislaţia modificată, anul trecut, a condus la o creştere de peste 20 de ori faţă de cele din urmă cu 10 ani a sumelor alocate partidelor. Majorprile sunt mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB. 

„În Uniunea Europeană, regulile de alocare a subvenţiilor pentru partide şi sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor analizate în raport, totalul e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România”, spun cei de la Expert Forum. 

Mai mult, legea nu este clară în privinţa fondurilor rămase necheltuite la finalul anului. 

„Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalul anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid, nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali, când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate”, mai spun experții.

Potrivit lor, acumularea de fonduri în perpetuitate – dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual – poate deturna sensul subvenţiei pentru activitate politică şi rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenţiei cu bani publici, care în esenţă este una corectă. 

În contextul în care fondurile alocate au crescut exponenţial, trebuie să se asigure transparenţa maximă în privinţa cheltuirii banului public şi a raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice, dacă se declară şi publică transparent, dacă declaraţiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis. 

Este esenţial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în şi în afara campaniei electorale, dar este importantă şi activitatea Curţii de Conturi cu privire la verificarea subvenţiilor şi a activităţii de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate