sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiPatronul Azovstal dă în judecată Rusia și îi cere despăgubiri de miliarde...

Patronul Azovstal dă în judecată Rusia și îi cere despăgubiri de miliarde pentru distrugerile din Mariupol

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a anunțat public că dă Rusia în judecată și îi va cere o sumă cuprinsă între 17 și 20 de miliarde de dolari, din cauza pierderilor suferite în afaceri în timpul bombardamentelor care au devastat orașul Mariupol și combinatul său Azovstal.

Azovstal a suferit distrugeri imense sub asediul invadatorilor ruși, combinatul fiind ultimul bastion al apărării ucrainene în orașul portuar din sudul țării. Puternic avariat a fost și combinatul siderurgic Illici din Mariupol, care produce fier și oțel, deținut tot de Ahmetov.

”Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere compensații pe măsură, pentru toate pagubele suferite și pentru pierderile în afaceri”, a declarat Rinat Ahmetov, care deține și cea mai mare oțelărie din Ucraina, Metinvest, relatează Reuters, citând dintr-un interviu acordat de omul de afaceri pentru portalul ucrainean de știri mrpl.city.

Întrebat câți bani a pierdut Metinvest din cauza distrugerilor produse de ruși la Azovstal și Ilici, acesta a estimat că valoarea totală ar fi cuprinsă între 17 și 20 de miliarde de dolari.

”Suma finală va fi stabilită în cadrul procesului pe care îl vom deschide împotriva Rusiei”, a precizat el.

Cu o avere estimată la circa 7,3 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor Bloomberg, Rinat Ahmetov și-a văzut deja imperiul financiar puternic zguduit în ultimii 8 ani, de confruntările continue dintre ucraineni și separatiștii proruși din estul țării, informează Reuters.

Din 24 februarie, de la debutul invaziei lansate de Kremlin asupra Ucrainei, Metinvest a anunțat că nu își mai poate onora toate contractele. Chiar dacă grupul financiar și industrial al lui Ahmetov, SCM Grup, și-a achitat obligațiile, producătorul privat de electricitate DTEK a apelat la restructurarea portofoliului de datorii, conform spuselor acestuia.

”Procedurile legale sunt în desfășurare. Vom deschide procese în toate instituțiile naționale și internaționale posibile”, a anunțat Ahmetov, citat de Ukraine Live.

Pe de altă parte, Ahmetov a dezvăluit că a rămas în Ucraina pe tot parcursul războiului declanșat de Rusia. ”Credem în țara noastră și credem în victoria noastră”, a subliniat miliardarul ucrainean.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate