sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiProcurorul general palestinian: Jurnalista Shireen Abu Akleh, de la Al Jazeera, a...

Procurorul general palestinian: Jurnalista Shireen Abu Akleh, de la Al Jazeera, a fost asasinată de forțele israeliene

Jurnalista vedetă a canalului de televiziune Al Jazeera Shireen Abu Akleh, recent ucisă în Cisiordania ocupată, a fost ţinta unui tir al unui soldat israelian care a folosit o armă de precizie, a conchis joi procurorul general palestinian, potrivit AFP și Al Jazeera.

Shireen Abu Akleh a fost lovită de un glonţ cu calibrul 5,56 mm pornit dintr-un Ruger M40, o armă de foc cu precizie superioară de producţie americană, potrivit raportului prezentat joi seara de Akram al-Khatib într-o conferinţă de presă la Ramallah.

După moartea jurnalistei palestiniano-americane, pe 11 mai, atât Autoritatea palestiniană cât şi Al Jazeera au acuzat Israelul că a fost la originea tirului ucigaş, aminteşte AFP.

Shireen Abu Akleh relata atunci din apropiere de tabăra de refugiaţi de la Jenin, bastion al facţiunilor armate palestiniene, unde forţele israeliene efectuau un raid în acea zi. Jurnalista purta o vestă antiglonţ pe care era scris „presă” şi o cască de protecţie, iar glonţul a atins-o chiar sub marginea căştii.

În timpul atacului, un alt jurnalist Al Jazeera aflat la fața locului, Ali al-Samoudi, a fost și el rănit după ce a fost împușcat în spate. El este într-o stare stabilă. Alte trei gloanţe provenind din aceeași armă au atins un copac aflat în apropierea celor doi.

Ali Samoudi a fost lovit de un glonț în spate, iar forțele de ocupație israeliene și-au continuat atacul asupra jurnaliștilor, care au încercat să evadeze și să plece”, a spus procurorul general palestinian Akram al-Khatib, potrivit Al Jazeera.

Acesta a mai afirmat că la circa 200 de metri de jurnalişti se afla un jeep al forţelor israeliene, iar gloanţele au fost trase de la circa 170-180 de metri.

Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, în apropierea grupului de reporteri, care stăteau într-o zonă deschisă, la intrarea în tabără, nu se afla niciun combatant palestinian.

Procurorul palestinian a explicat că „urmele (de glonţ) de pe copac sunt concentrate la o înălţime de 127-178 de centimetri, ceea ce indică faptul că trăgătorul a vizat părţile superioare ale corpului cu scopul de a ucide”.

„Ansamblul acestor fapte – tipul proiectilului, arma, distanţa, faptul că nu exista niciun obstacol care să obtureze vederea şi că (jurnalista) purta vestă de presă (…) ne duc la concluzia că Abu Akleh a fost ţinta unui asasinat. Singura sursă de tiruri erau forţele de ocupaţie israeliene„, a adăugat Akram al-Khatib.

Noul secretar general al Organizaţiei pentru eliberarea Palestinei, Hussein al-Sheikh, a anunţat că a transmis raportul de anchetă autorităţilor americane.

Conform unei anchete preliminare israeliene, este imposibil să se stabilească deocamdată originea tirului care a ucis-o pe jurnalista Al Jazeera, aminteşte AFP. Statul evreu a respins apelurile la o anchetă internaţională, iar Autoritatea palestiniană a refuzat să colaboreze cu ancheta israeliană.

Potrivit Al Jazeera, procurorul militar al Israelului a cerut armatei să efectueze o anchetă aprofundată, dar săptămâna trecută presa israeliană  a raportat că armata nu intenționează să lanseze o anchetă penală.

Recent, Israelul a refuzat accesul președintelui unei delegații a legislativului Uniunii Europene în teritoriile palestiniene.

Eurodeputatul spaniol Manu Pineda, urma să călătorească în teritoriile palestiniene alături de un grup de colegi din Parlamentul European tocmai pentru a analiza situaţia din teren după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate