joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiPe ultimul loc în Europa la testări Covid, România raportează atâtea cazuri...

Pe ultimul loc în Europa la testări Covid, România raportează atâtea cazuri de infectări noi și decese câte doresc conducătorii politici

Testările extrem de scăzute și raportările false privind numărul deceselor, o practică deja dovedită, sunt metodele folosite de guvernanți pentru a controla rata de infectare în funcție de propriile interese. Potrivit datelor deținute de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, România testează cel mai puțin în comparație cu statele membre ale Uniunii Europene.

Spre exemplu, pentru ca președintele Iohannis să poată defila în fața națiunii pe 1 decembrie a fost nevoie ca, în noiembrie, negrișorii din DSP-uri să testeze mai puțin cu o treime (peste 600.000 de teste!) decât testaseră în octombrie, când au fost înregistrate cele mai multe decese de până atunci.

Situația din lunile octombrie și noiembrie, arată astfel:

  • în octombrie, au fost prelucrate 680.403 teste RT-PCR și 1.177.805 teste rapide antigenice și au fost inregistrate 410.469 cazuri noi de infectare și 10.863 decese.
  • în noiembrie au fost prelucrate 414.527 teste RT PCR și 840.826 teste rapide antigenice și au fost înregistrate 125.784 cazuri noi de infectare și 8.545 decese.

Dacă în octombrie au fost făcute 1.858.208 de teste (RT-PCR și antigenice), în noiembrie au fost făcute 1.255.353, cu 602.855 de teste mai puțin.

Se poate lesne observa că scăzând testele cu o treime, a scăzut și numărul de noi infectări la aproximativ o treime din cel înregistrat în luna octombrie, adică de la 410.469 de cazuri la 125.784 de cazuri noi de infectare.

Așadar, pe măsură ce scădea testarea, scădea numărul de cazuri noi de infectare, deci scădea rata de infectare.

Numărul de decese oficiale înregistrate în noiembrie a fost însă mult prea mare, raportat la numărul scăzut de noi infectări: 8.545 de decese. Dacă ținem cont și de faptul că numărul raportat de decese este cu mult mai mic decât cel real, zilnic raportându-se zeci de morți din lunile anterioare, s-ar putea ca situația reală să fie una extrem de gravă.

Pe de altă parte, dintr-o analiză făcută de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, rezultă fără dubii că România se află pe ultimul loc dintre statele Uniunii Europene la capitolul testare anti-Covid.

Situația testărilor în statele UE, în a 48-a săptămână a anului 2021

Astfel, conform datelor oficiale publicate pe 9 decembrie, România a făcut în a 48-a săptămână a anului doar 985 de teste la 100.000 de locuitori, adică de peste 68 de ori mai puțin decât testează, spre exemplu, Austria.

În aceeași săptămână, Austria a făcut 67.648 de teste la 100.000 de locuitori, Grecia 44.317, Cipru 43.057, Croatia 5.869, Germania 2.284, Franța 6.702, , Italia 6.705, Spania 2.200, Suedia 2.191, Bulgaria 2.723, Ungaria 2.490, iar Polonia 1.740.

În ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate în același interval de timp (ultima săptămână), România are 8.201, în perioada analizată, și o rata de pozitivare de 4,3, Bulgaria a avut 13.826 de cazuri și o rata de pozitivare de 7,3, Italia 74.386 de cazuri noi și o rată de pozitivare de 1,8, Ungaria 60.850 de cazuri și o rată de pozitivare de 25.

Cercetătorul Octavian Jurma: ”Pentru moment trebuie sa credem in miracole cu iz de sulf politic si dorinta institutionala de conformare cu asteptarile conducatorilor politici”

Pe la jumătatea lunii noiembrie, cercetătorul Paul Jurma a observat și descris un ”miracol” petrecut imediat după discursul în care președintele Iohannis își exprima ”îngrijorarea” pentru evoluția pandemiei.

Miracolul observat a fost scăderea bruscă, la jumătate, a mortalității în România, după discursul președintelui.

”Miracolul din valul 2 se repeta si in valul 4. Imediat dupa discursul in care Presedintele isi exprima ingrijorarea pentru evolutia pandemiei in Romania, mortalitatea scade miraculos. Astfel mortalitatea in Romania a scazut in octombrie si noiembrie 2021 la jumatate fata de august si septembrie 2021 cand avem mult mai putin cazuri si o situatie mult mai buna spitale. De asemenea numarul de decese e in cadere libera si a ajuns la nivele pe care le asteptam abia peste 2 saptamani.
(…)De fapt imediat dupa discursul Presedintelui, mortalitatea la 14 zile a scazut sub mortalitatea medie din pandemie in ciuda faptului ca am avut recordul de decese din pandemie (mortalitatea rezulta din raportarea deceselor la cazuri).
De altfel discursul Presedintelui a avut un efect miraculos de pozitiv asupra tuturor indicatorilor din valul 4-Delta.
Păcat ca s-a ingrijorat doar la 18,000 de cazuri pe zi. Daca se ingrijora la 3,000 de cazuri pe zi poate evitam dezastrul din valul 4.
Se repeta un fenomen care s-a mai vazut si in valul 2, cand brusc numarul de decese a inceput sa scada miraculos dupa discursul Presedintelui, in ciuda faptului ca situatia din spitale era catastrofala, ca sa aflam peste 6 luni ca de fapt numarul inregistrat de decese a fost cu peste 3,500 mai mare decat cel raportat” – scria atunci cercetătorul Jurma.
Explicația ”miracolului” privind dependența deceselor de ”îngrijorarea” președintelui Iohannis este, desigur, falsificarea datelor oficiale, adică ascunderea numărului real de decese.
”Este exclus ca in Romania sa moara in mod miraculos un procent mai mic dintre cei infectati cand situatia epidemiologica este dezastruoasa, decat mureau atunci cand situatia era relativ stabila.
Este deci mult mai probabil ca in saptamanile trecute s-au inregistrat cu pana la 50% mai multe decese decat s-au raportat oficial. Vom afla însa adevarul abia peste doua luni. Pentru moment trebuie sa credem in miracole cu iz de sulf politic si dorinta institutionala de conformare cu asteptarile conducatorilor politici” – este concluzia epidemiologului Octavian Jurma.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate