miercuri, martie 26, 2025
AcasăAgenda ZileiPensiile speciale între desființare și impozitare drastică

Pensiile speciale între desființare și impozitare drastică

Pensiile speciale sunt, zilele acestea între desființare șiu impozitare drastică, după ce, USR a propus eliminarea lor cu dezbatere mâine, în timp ce PSD a plusat și a spus că discuțiile se vor purta astăzi. 

USR merge pe un proiect de-al partidului vechi de 3 ani, în timp ce, PSD are proiectul inițiat de senatorul Liviu Pop, aceștia propunând o impozitare de 85% a pensiilor speciale. 

La mijloc nu este vorba decât de un populism ieftin, având în vedere că săptămâna trecută senatorii au refuzat impozitarea cu 90% a pensiilor speciale. 

PSD a propus şi se va vota în Parlament impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, afirmă preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„PSD a propus şi vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Aceşti bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocaţii şi pensii şi nu în buzunarele clientelei politice a PNL”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale va fi analizat de Comisia pentru buget-finanţe în paralel cu dezbaterile din plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor. Decizia a fost luată de deputaţi la începutul şedinţei plenului Camerei.

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul PSD Liviu Pop, a fost adoptat de Senat în anul 2019. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a solicitat acest lucru la începutul şedinţei de plen, a făcut apel la consens politic. 

Pensiile speciale, desființate, asta dorește USR

„Test pentru Parlament. Proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor ajunge la vot. La solicitarea USR, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a acceptat ca pe ordinea de zi a plenului reunit de joi, dedicat prelungirii stării de alertă, să figureze şi proiectul USR de desfiinţare a pensiilor parlamentarilor”, spun cei din USR.

Este un vot important, pe care USR îl aşteaptă de aproape trei ani de zile, de când a fost depus proiectul, şi este un pas esenţial spre restabilirea echilibrului şi a corectitudinii în sistemul de pensii, astfel încât să nu mai existe categorii privilegiate, care primesc cu mult peste cât au contribuit.

„Votul de joi va arăta adevăratele intenţii ale partidelor pe subiectul pensiilor speciale”, afirmă USR-iștii. 

USR adaugă că parlamentarii săi au depus încă din mai 2017 proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi că, până acum, el a fost blocat în sertarele comisiilor, toate solicitările USR de punere pe ordinea de zi fiind respinse cu obstinaţie prin interpretarea abuzivă a Regulamentului şedinţelor comune.

„Este nevoie de o lege separată pentru pensiile speciale ale parlamentarilor pentru ca legea să fie constituţională. Nu ne oprim aici. USR mai are şi alte proiecte depuse fie pentru abrogarea unor categorii de pensii speciale, fie pentru impozitarea celorlalte, ţinând cont de deciziile de până acum ale Curţii Constituţionale”, afirmă declară deputatul USR Cristian Seidler.

Se impune această separare deoarece este nevoie de proceduri parlamentare distincte pentru aprobarea legilor de eliminare a pensiilor speciale, lucru pe care parlamentarii USR l-au susţinut de fiecare dată, inclusiv la votul din ianuarie, când au băgat laolaltă şi pensiile parlamentarilor, şi pensiile magistraţilor, şi celelalte categorii de pensii speciale.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate