sâmbătă, ianuarie 22, 2022
AcasăAgenda ZileiDeputat: Pensionarii de lux nu pot co-exista cu pensionarii de subzistență

Deputat: Pensionarii de lux nu pot co-exista cu pensionarii de subzistență

Pensionarii de lux şi pensionarii la limita subzistenţei nu pot co-exista în România, din punct de vedere social, a declarat Daniel Olteanu, deputat ALDE.
Potrivit lui, reformele viitoare să aibă în vedere echilibrarea sistemului de pensii, astfel încȃt sumele plătite celor care s-au retras din activitate să fie unele corecte şi echitabile.
 
Reparaţiile pentru pensionari trebuie să continue şi, în afară de raportarea lor la studiile, meritele, anii de muncă, statutul şi legile în baza cărora se calculează aceste drepturi, obiectivul trebuie să fie acela de a asigura tuturor foştilor angajaţi condiţii de trai din ce în ce mai bune.
 
„Pentru a asigura suficiente resurse la bugetul asigurărilor sociale de stat, de pe agenda Guvernului nu trebuie să lipsească măsuri imediate de stimulare a investiţiilor majore în toate regiunile ţării, inclusiv în judeţe sărace precum Vaslui. Numai în acest mod se pot crea premise reale de dezvoltare, iar salariile cât mai mari pot susţine un anumit nivel de bunăstare şi pentru pensionari”, a mai spus deputatul ALDE.

Pensionarii de lux, o extremă ca și cei de subzistență

 
Referindu-se la situaţia din prezent, Olteanu atrage atenţia asupra diferenţelor între pensiile de 1.000 lei şi cele de 5-7-10.000 euro şi avertizează că România nu-şi poate permite, din punct de vedere social, să fie o ţară a extremelor, cu pensionari de lux şi pensionari la limita subzistenţei.
 
„Salariaţii de astăzi şi generaţiile care urmează să-şi înceapă activitatea atât în sectorul privat, cât şi în cel public, trebuie să facă faţă unei duble responsabiliăţi şi provocări. Prima este aceea de a-şi întreţine familiile şi de a ajunge în număr tot mai mare în categoria celor care pot afirma că duc un trai cel puţin decent. A doua este de a asigura suficiente resurse bugetului asigurărilor sociale de stat, în aşa fel încât acest buget să fie îndestulător, pentru ca tot mai mulţi dintre părinţi şi bunici să simtă că recunoştinţa faţă de munca prestată în zeci de ani, dar şi reparaţiile pentru anii de restrişte, sunt o realitate. O realitate tradusă printr-o pensie corectă. Din acest motiv, cred că trebuie să urmărim cu perseverenţă două obiective. Primul îl reprezintă stimularea investiţiilor majore în toate regiunile, şi asta imediat, nu peste un an sau doi, pentru a asigura resurse de dezvoltare şi salarii bine plătite şi în Vaslui, Botoşani sau Ialomiţa, nu doar în Bucureşti, Timişoara şi Cluj. Al doilea obiectiv꞉ prin plata pensiilor trebuie nu doar să asigurăm un trai decent sau bunăstare părinţilor şi bunicilor, ci să facem dreptate. Din acest punct de vedere, cu toate criticile pe care le-aş provoca la adresa mea, consider că, în acest moment, mai avem de lucru până la a face dreptate. Este mult, mult prea mare diferenţa între pensii de 1.000 lei şi pensii de 5-7-10.000 euro, indiferent de studiile, meritele, statutul şi legile în baza cărora s-au calculat aceste sume”, a declarat Daniel Olteanu.
 
Deputatul ALDE a menţionat că Guvernul trebuie să îşi asume că va continua reparaţiile faţă de pensionari pȃnă la momentul în care sistemul de pensii va ajunge în echilibru.
 
„Ceea ce ar trebui să avem în vedere, în reforme viitoare, este şi coşul minim lunar de consum stabilit de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, respectiv 797 lei pentru un adult în mediul urban şi 644 lei pentru un adult în mediul rural, şi să ne punem întrebarea dacă aceste valori sunt corecte. Se poate trăi cu 800 lei pe lună? E corect ca unii români, care au muncit, să primească la pensie un pic mai mult decât aceste sume, iar alţii de peste 30 de ori mai mult? Sigur, e corect din punct de vedere legal, dar nu ne putem prezenta în faţa vârstnicilor fără a ne asuma că reparaţiile vor continua şi că e obligatoriu ca sistemul să ajungă în echilibru. România nu-şi poate permite, din punct de vedere social, să aibă pensionari de lux şi pensionari la limita subzistenţei, şi cred că, între aceste două extreme, trebuie să decidem că, pentru toţi pensionarii, trebuie să existe o singură încadrare: între trai decent şi bunăstare. Nici sărăcie, nici lux”, a mai spus deputatul.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate