sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiPentru Iordania, proiectul lui Trump referitor la Gaza constituie o ”amenințare existențială”,...

Pentru Iordania, proiectul lui Trump referitor la Gaza constituie o ”amenințare existențială”, previn analiști

Propunerea președintelui american Donald Trump de strămutare a palestinienilor din Fâșia Gaza constituie o amenințare pentru stabilitatea Iordaniei, care riscă însă, pe de altă parte, să piardă un ajutor american crucial, consideră analiști consultați de AFP.

În contextul armistițiului din Gaza între Israel și Hamas, Trump a lansat marți, după întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ideea unei luări sub control de către SUA a teritoriului palestinian, și a reiterat că populația ar putea fi strămutată în țările vecine Egipt și Iordania.

A doua zi, într-o reuniune cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, regele Iordaniei Abdallah al II-lea a respins “orice tentativă” care ar viza preluarea controlului Teritoriilor Palestiniene și strămutarea locuitorilor lor. Monarhul iordanian se va întâlni cu Trump pe 11 februarie la Washington.

“Acest proiect vizează nu doar să elimine drepturile naționale legitime ale poporului palestinian pe pământul său, dar în același timp aduce atingere securității, stabilității, identității și suveranității Iordaniei”, a declarat pentru AFP Oraib Rantaoui, care conduce centrul de studii politice Al Qods din Amman.

“În Iordania am fi confruntați cu o amenințare existențială, nu doar o amenințare de securitate”, a adăugat el, avertizând că o astfel de inițiativă ar exporta conflictul israeliano-palestinian în Iordania sau ar putea chiar antrena un “conflict intern”.

Țara “ar putea chiar înceta să existe dacă acest plan de strămutare ar fi pus în practică”, a prevenit expertul.

În opinia lui Samih al-Maaytah, fost ministru iordanian al informațiilor, acest proiect este “o sinucidere politică pentru cele două state (Iordania și Egipt), pentru că vor fi acuzate de conivență pentru a strivi cauza palestiniană”.

“În ce privește Iordania, aceasta ar schimba demografia noastră și ecuația politică, în același timp distrugându-ne identitatea națională”, a afirmat el pentru AFP.

Jumătate din cei 11 milioane de locuitori ai regatului sunt de origine palestiniană, mulți găsindu-și refugiul în Iordania după crearea statului Israel în 1948. Potrivit ONU, 2,2 milioane de palestinieni sunt înregistrați în Iordania ca refugiați.

Înainte de ocupația israeliană începută în 1967, Iordania administra Cisiordania și Ierusalimul de Est. Armata sa, aliată cu facțiunile palestiniene, a luptat împotriva Israelului în 1968.

În 1970, însă, a reprimat violent o gherilă palestiniană acuzată de crearea unui “stat în stat”. Episodul de tristă amintire al lui “Septembrie negru” a lăsat în urmă mii de morți.

În prezent, indignarea stârnită de propunerea lui Trump se explică în parte prin faptul că planul s-ar îndepărta de la eforturile internaționale de decenii în favoarea autodeterminării palestinienilor și a unei eventuale soluții cu două state.

“Cine i-a dat lui Trump autoritatea morală, juridică și politică să intervină în Gaza, să o ia în stăpânire și să investească acolo? El vorbește despre Gaza ca un dezvoltator imobiliar, nu ca un șef de stat”, a criticat Rantaoui.

În cazul Iordaniei, indignarea decurge și din percepția unei lipse de recunoaștere a suveranității sale.

Regatul este de asemenea foarte conștient de presiunea economică pe care SUA ar putea să o exercite, date fiind economia modestă a Iordaniei și dependența de ajutorul internațional.

În fiecare an, Iordania primește de la Statele Unite în jur de 750 milioane de dolari ca ajutor economic și 350 milioane ca asistență militară.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca regele Iordaniei să îi lase președintelui Trump o marjă oarecare de manevră.

“Regele nu are altă alegere decât să respingă categoric această propunere”, a dat asigurări Oraib Rantaoui, acuzându-l pe Donald Trump că vrea să-i împingă pe iordanieni să-și vândă țara pentru un ajutor de 1,5 miliarde de dolari.

“Iordania ar fi afectată dacă ajutorul ar fi întrerupt”, recunoaște Maaytah, “dar aceasta nu justifică scoaterea ei la mezat”.

Teama de a fi puși sub presiune de propunerea președintelui american i-a făcut pe deputați să pregătească un proiect de lege privitor la suveranitatea națională și să respingă orice strămutare forțată de palestinieni în Iordania “ca patrie alternativă”.

“Parlamentul îl susține pe rege și respinge categoric declarațiile președintelui american despre strămutarea forțată a locuitorilor Gazei în Iordania, Egipt sau orice altă țară”, a dat asigurări deputatul Mustafa al-Amawi.

“Dacă trebuie făcut un compromis, vom refuza ajutorul”, a insistat el.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate