duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiPlăcintă Ticu și Bogdan, tată și fiu, trimiși în judecată pentru căpușarea...

Plăcintă Ticu și Bogdan, tată și fiu, trimiși în judecată pentru căpușarea și fraudarea cu peste 3 milioane de euro a patrimoniului fostului UTC București

Fostul președinte al Fundației pentru Tineret a Municipiului București (F.T.M.B.) Ticu Plăcintă, fiul său Bogdan Laurențiu Plăcintă și alte două persoane din conducerea moștenitorului fostului UTC din Capitală au fost trimiși în judecată  de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la această infracțiune, într-un dosar cu un prejudiciu de aproape 16 milioane de lei.

Cei patru membri ai clanului Plăcintă sunt acuzați că au căpușat și fraudat FTMB – moștenitoarea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist din Capitală, prin folosirea unui recipient de tip ”scoică” (firmă în firmă), controlat și deținut de familia Plăcintă,  prin care au preluat administrarea întregului patrimoniu al Fundației, compus din numeroase imobile extrem de valoroase și au deturnat obiectul de activitate și scopul special pentru care a fost înființată F.T.M.B..

Potrivit procurorilor anticorupție, președintele FTMB Ticu Plăcintă împreună cu (fiul său – n.red) Laurențiu Bogdan Plăcintă și complicii acestora, au înființat special societatea SC TIN Management Grup SA prin care au asigurat administrarea patromoniului Fundației, apoi au introdus în firma de administrare, ca asociat, o altă firmă deținută de familia Plăcintă (SC Tavis Consult SRL) care venea cu un teren evaluat la aproape 2 milioane lei ca aport la capitalul social, operațiune prin care au preluat astfel, în interes și folos personal, controlul societății de administare, firma de familie a lui Plăcintă ajungând să dețină 60,8% din acțiunile acestei societăți, iar ulterior, prin acte adiționale, au ajuns să încaseze 80% din veniturile realizate din exploatarea patrimoniului municipal al fostului UTC.

O inginerie simplă, dar eficientă, folosită cu succes de mafioții postdecembriști peste tot în țară, oriunde a fost vorba de imobile sau active ale unor instituții de partid sau/și de stat.

Bogdan Plăcintă îi urează la mulți ani lui (Tă)Ticu Plăcintă (Foto: Facebook Bogdan Plăcintă)

Iată comunicatul integral al DNA privind afacerea familiei Plăcintă cu imobilele fostului UTC din Capitală:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  1. PLĂCINTĂ TICU, la data faptei președinte al Fundației pentru Tineret a municipiului București (F.T.M.B.) și președinte al Consiliului de conducere al aceleiași fundații, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
  2. MĂRGINEANU VALENTIN, la data faptei membru în Consiliul de conducere al Fundației pentru Tineret a municipiului București (F.T.M.B.) și ulterior vicepreședinte al SC Tin Management Grup SA, sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
  3. IONESCU FLORIN PAUL, la data faptei membru al comisiei de Relații Economice, din cadrul Fundației pentru Tineret a Municipiului București (F.T.M.B.) și ulterior vicepreședinte al SC Tin Management Grup SA, sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
  4. PLĂCINTĂ LAURENȚIU BOGDAN, manager al SC Tin Management Grup SA, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

Fundația pentru Tineret a municipiului București este o persoană juridică constituită în anul 1990 care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din municipiul București (imobile și terenuri aferente). Scopul acestei fundații consta în realizarea și finanțarea unor programe și activități destinate tinerilor și organizațiilor/asociațiilor de tineret.

În perioada 21 iunie 2011 – 08 ianuarie 2020, inculpatul Plăcintă Ticu, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legislației primare și beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, prin crearea artificială a unor mecanisme juridice, ar fi deturnat obiectul de activitate și scopul special pentru care a fost înființată F.T.M.B., destinația patrimoniului propriu și a resurselor materiale ale organizației de tineret, cauzând prin aceste demersuri fundației pe care o conducea un prejudiciu de 15.725.392 lei.

Concret, demersurile inculpatului Plăcintă Ticu și ale complicilor săi ar fi constat, printre altele, în:

  • înființarea SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente și viitoare ale F.T.M.B. Ulterior, după înființarea SC Tin Management Grup SA, în scopul menționat mai sus, ar fi fost încheiate mai multe contracte (inițial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participație), în condiții vădit dezavantajoase pentru organizația de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent și viitor și redirecționarea a 85% din rezultatele financiare obținute în favoarea SC Tin Management Grup SA;
  • cooptarea în cadrul SC Tin Management Grup SA a unei societăți comerciale (SC TAVIS CONSULT SRL n.red.) administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafață de 51.341 m.p. cu construcții speciale, situate într-o comună din județul Argeș și evaluat la 1.902.165 lei. În acest mod, F.T.M.B. a rămas cu 38,258% din acțiuni, iar societatea administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA și implicit și asupra patrimoniului F.M.T.B. deținând 60,846% din acțiuni;
  • încheierea unor acte adiționale prin care s-a modificat metoda de împărțire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine F.T.M.B. și 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA;

Prejudiciul menționat mai sus, de 15.725.392 lei, reprezintă venituri nerealizate de către F.T.M.B. și în același timp foloase necuvenite, obținute de SC Tin Management Grup SA.

Acțiunile menționate mai sus au făcut ca numai sume nesemnificative de bani din exploatarea patrimoniului F.T.M.B. să fie utilizate pentru programe de și pentru tineri.

Așadar, pe lângă prejudicierea patrimoniului F.T.M.B., ar fi fost afectate și lezate în mod grav și interesele legitime ale organizației de tineret, respectiv cele de realizare a scopului și a obiectivelor pentru care a fost înființată prin lege și cele ale tinerilor, în particular.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate