vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiPLUS face pași spre o fuziune cu USR

PLUS face pași spre o fuziune cu USR

PLUS face pași spre o fuziune cu USR după ce Consiliul Național al PLUS a publicat o scrisoare deschisă adresată atât membrilor propriului partid cât și celor ai USR în care este propusă constituirea unui organism de conducere comun al celor două partide, în care secretarul general să fie ales în comun.

Partidul lui Dacian Cioloș propune o structură executivă unică reprezentând diversitatea, consolidând formula deja agreată la nivelul Protocolului Politic al Alianței, coordonată de un secretar general ales prin vot comun al celor două partide. Această structură va avea un mandat de coordonare a acțiunilor Alianței, la nivel de comunicare și de implementare a deciziilor politice luate de forul de conducere al Alianței.

„Propunerea noastră este să lucrăm împreună să facem un atu din diversitatea celor două partide.  Noi sperăm ca acest lucru să ducă la fuziune, dar aceasta trebuie să fie un proces natural”, a declarat Dacian Cioloș, liderul PLUS.

În al doilea rând, scrisoarea deschisă a PLUS menționează alinierea programelor politice ale celor două partide.

„Este esențial să investim imediat în alinierea ideologică și de politici publice a Alianței și să selectăm resursa umană cea mai competentă prin care să asumăm aceste politici publice și să le prezentăm electoratului cu toată responsabilitatea și credibilitatea. Comisia de Politici Publice a Alianței trebuie să se reunească cu prioritate și să pregătească acest proces de aliniere”, se arată în scrisoarea deschisă.

PLUS face pași spre o fuziune cu USR 

De asemenea, PLUS cere ca persoanele care vor candida din partea USR-PLUS la alegerile locale să fie desemnate cel mai târziu în luna februarie.

„Propunem desemnarea unei echipe comune la nivel central, în coordonarea secretarului general, care să medieze negocierile la nivelul filialelor locale pentru a obține în cât mai multe filiale acorduri amiabile, care să țină cont de interesele strategice comune și realitățile din fiecare localitate. În lipsa acordurilor amiabile, meritul și încrederea membrilor să fie singurul criteriu de selecție, prin organizarea de alegeri interne primare și pe baza votului egal al membrilor PLUS și USR din filiala respectivă”, se mai spune în scrisoarea deschisă a conducerii PLUS.

Dacian Cioloș a spus că o astfel de consolidare a colaborării dintre  USR și PLUS ar pregăti Alianța mai bine pentru alegerile locale și parlamentare.

„Trebuie să avem o formulă executivă care să permită să urmărim deciziile pe care le ia Guvernul, să venim cu propunerile noastre și să ne pregătim pentru guvernare. Pe parcurs vom pregăti și programul de guvernare (…) Dăm un semnal că tragem  niște învățăminte din ce s-a întâmplat până acum”, a mai spus liderul PLUS. 

Un alt avantaj al adoptării acestor propuneri ar fi, după Cioloș, faptul că nu ar mai fi alimentate speculațiile legate de tensionarea relațiilor dintre cele două partide. În  ce privește fuziunea, fostul prim-ministru a spus că este greu de realizat până la finele acestui ciclu electoral.

”Chiar dacă am  fi decis o fuziune acum, ea tot nu  ar fi avut efect juridic pentru alegerile locale și parlamentare pentru că presupune înregistrarea noului partid. Ați văzut cât a durat la noi înregistrarea partidului. Fuziunea trebuie  să fie o consecință a întăririi colaborării”, a mai spus Cioloș. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate