joi, iunie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiPNL își asumă bugetul în Guvern încălcând parteneriatele politice

PNL își asumă bugetul în Guvern încălcând parteneriatele politice

PNL își asumă bugetul pe 2020 în Guvern încălcând astfel toate parteneriatele politice pe care le are cu formațiunile care iau sprijinit pe liberali în reușita moțiunii de cenzură împotriva PSD. 

USR a avertizat de ieri că nu vor lua parte la acest proces pentru că se va crea un precedent periculos pentru viitoarele bugete, dar cu toate acestea vicepremierul Raluca Turcan a declarat că liberalii au decis să-şi angajeze răspunderea pe bugetul de stat.

„Guvernul Orban a solicitat preşedinţilor celor două Camere să amâne dezbaterea unor proiecte cu impact bugetar până când ştim exact pe ce piloni se poate construi bugetul de anul viitor şi care este, în sine, stabilitatea economiei româneşti, pentru că sunt unele proiecte bune care, dacă nu sunt adoptate într-un moment în care economia să le susţină, e foarte posibil să conducă la inflaţie, devalorizarea leului şi scăderea puterii de cumpărare. Exact cum s-a întâmplat şi cu măsurile luate de PSD, unele creşteri de venituri, dar, pentru că nu au fost susţinute de creşterea economiei au ajuns să genereze pe fond scăderea puterii de cumpărare”, a declarat raluca Turcan la Realitatea Plus.

Potrivit ei, acest demers al PSD-ului este unul de şicanare şi constituie un argument în plus pentru o decizie la care liberalii nu doreau neapărat să recurgă, şi anume de a-și angaja răspunderea pe bugetul de stat.

PNL își asumă bugetul în Guvern 

„Am decis să mergem pe această variantă tocmai pentru că s-a dovedit că în Parlament există lipsa de responsabilitate şi de angajament, dacă vreţi, pe termen lung a celor din PSD şi, din nefericire, şi o lipsă de mobilizare la maximum din partea partidelor care susţin în momentul de faţă Guvernul”, a declarat Raluca Turcan.

Liberalii nu au dorit să treacă bugetul prin Parlament pe motiv că este riscant, pentru că majoritatea pe care o au acum nu este una solidă.

„Ne despart doar cinci voturi şi este foarte posibil ca pe nişte proiecte care sună bine, ca pe nişte proiecte pe care oamenii le gândesc din perspectivă electorală să se creeze alianţe de conjunctură care să-ţi măcelărească bugetul şi aşa construit pe nişte piloni fragili şi să ajungi ca, de la o faptă bună, sau nişte măsuri bune să faci rău, de fapt, pe termen lung oamenilor. Atenţie, nu este sărit rolul Parlamentului, pentru că în această perioadă parlamentarii pot depune amendamente, începând din momentul în care BPR-ul se convoacă – sper eu şi să nu şicaneze şi să încerce să blocheze adoptarea, în sfârşit, într-un termen legal a bugetului de stat pentru anul 2020 – parlamentarii pot depune amendamente, noi intenţionăm până duminică seară să lăsăm perioada de strângere a amendamentelor, luni să facem o şedinţă de Guvern, luni, pe 23 decembrie, şi să putem să prezentăm”, a mai spus Turcan.

După ce se prezintă în plen, există trei zile în care Opoziţia poate să depună moţiune de cenzură. Dacă ei consideră că liberalii greșesc pot să depună o moţiune de cenzură care poate să conducă la demiterea acestui Guvern.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate