luni, iunie 17, 2024
AcasăAdministrație publicăPopuliștii din Parlament primesc un avertisment dur de la Fitch Ratings

Populiștii din Parlament primesc un avertisment dur de la Fitch Ratings

Populiștii din Parlament primesc un avertisment dur de la Fitch Ratings, după ce agenția a înrăutăţit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, a scris ministrul Finanţelor, Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

„În comunicat Fitch confirmă ceea ce am spus. Este uşor să faci un deficit mare pe hârtie dar problemele pot apărea la finanţare dacă deficitul este crescut fară să se prezinte sursele de finanţare. De aceea am spus mereu că cel mai periculos lucru pentru stabilitatea economică a României în aceste momente este populismul manifestat în Parlament de iniţiative legislative votate de toate partidele de opoziţie. Proiecte care fără nicio fundamentare reduc veniturile şi cresc cheltuielile bugetului de stat. Niciunul din aceste proiecte nu spune de unde vine finanţarea pentru un deficit mai mare. Sunt iniţiative legislative care tranzacţionează în cel mai cinic mod sănătatea romanilor şi stabilitatea economică pe câteva voturi. Iar agenţia de rating îi sancţionează, pe aceşti populişti cinici din Parlamentul României”, a afirmat Cîţu.

Populiștii din Parlament, avertisment dur de la Fitch Ratings

Potrivit Fitch Ratings, deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice.

„Aşa cum am spus, am grija ca plata tuturor cheltuielilor bugetului general consolidat sa se facă la timp. Sunt în fiecare zi în discuţie cu actorii de pe pieţele financiare pentru a mă asigura că finanţăm deficitul bugetar la cele mai bune costuri în contextul economic actual. Orice creştere nefundamentată a deficitului bugetar poate pune în pericol acest echilibru” a declarat ministrul Finanţelor.

Cîțu afirmă că agenţia de rating Fitch confirmă şi scenariul de revenire al economiei în „V”.

Potrivit Fitch, economia României ar urma să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019, în timp ce rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.

„Ne aşteptăm ca economia să înregistreze un avans de peste 5% în 2021, influenţată de creşterea puternică a activităţii manufacturiere şi a serviciilor la export. Cu toate acestea, vedem un risc important în scădere la adresa prognozelor noastre de creştere pe termen scurt şi mediu, având în vedere incertitudinea care există cu privire la durata şi amploarea restricţiilor economice şi sociale”, au declarat analiştii de la Fitch Ratings.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate