marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiPrejudicii de 600 de milioane de lei au fost descoperite la instituțiile...

Prejudicii de 600 de milioane de lei au fost descoperite la instituțiile de stat în 2020

Prejudicii de 600 de milioane de lei au fost descoperite la instituțiile de stat în 2020, în urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi, anul trecut.

Instituția a efectuat, anul trecut, 1.546 de misiuni de audit financiar, iar pe baza celor circa 4.000 de cazuri cu abateri, nereguli sau erori au fost înregistrate prejudicii în valoare de aproape 600 de milioane de lei, conform Raportului public al instituţiei.

Pe parcursul anului 2020, în misiunile efectuate au fost angrenaţi 700 de auditori publici externi care au desfăşurat 949 de misiuni la tot atâtea entităţi.

În acelaşi timp, Curtea a auditat 2.647 de entităţi publice, cu 15% mai mult decât în anul anterior, iar auditorii din cadrul instituţiei au efectuat 4.652 de acţiuni de monitorizare a implementării măsurilor dispuse prin decizii (follow-up), 118 acţiuni de verificare a realităţii argumentelor invocate de conducerile entităţilor în susţinerea solicitărilor de prelungire a termenelor stabilite în decizii şi 115 acţiuni de verificare a modului de implementare a recomandărilor formulate în auditul performanţei.

Prejudicii de 600 de milioane de lei, în urma controalelor

Pe parcursul acţiunilor desfăşurate au fost identificate 17.666 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, dintre care 3.985 de cazuri de abateri au determinat producerea de prejudicii, cu un impact financiar de 595,5 milioane lei.

Numărul abaterilor constatate a fost în scădere faţă de anul anterior, atunci când s-au înregistrat 18.176 de astfel de situaţii, notează Curtea de Conturi.

În ceea ce priveşte sesizarea organelor de urmărire penală pentru prejudiciile identificate şi consemnate în actele de audit aferente anului 2020, la cererea departamentelor şi camerelor de conturi, Curtea a formulat 96 de sesizări, dintre acestea 80 fiind pentru nedispunerea şi neurmărirea măsurilor dispuse şi 16 pentru existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală.

Prejudiciul total estimat a fost în cuantum de aproximativ 947 de milioane de lei. În anul anterior au fost formulate 39 de sesizări penale.

În 2020, Curtea de Conturi a efectuat 1.546 de misiuni de audit financiar, a abordat 17 teme de audit al performanţei pe parcursul a 52 de misiuni desfăşurate în domenii considerate prioritare şi a realizat 1.425 de misiuni de audit de conformitate, precum şi 40 de acţiuni de documentare

Curtea de Conturi a transmis Parlamentului României Raportul public pe anul 2019 şi Raportul de activitate pe anul 2020, ulterior aprobării acestora de către Plenul instituţiei.

Raportul reflectă concluziile misiunilor de audit financiar efectuate la autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică centrală şi auditul public extern desfăşurat la autorităţile administrativ-teritoriale. Sunt cuprinse, de asemenea, rezultatele acţiunilor de audit de conformitate realizate la autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale, la unităţi subordonate sau aflate sub coordonarea sau sub autoritatea acestora, la operatori economici din sectorul public şi la alte entităţi.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate