vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiPreședintele CNCAV: Varianta Delta a devenit dominantă în România, iar de la...

Președintele CNCAV: Varianta Delta a devenit dominantă în România, iar de la 1 caz pozitiv se ajunge la peste 390.000 de persoane infectate în două luni

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că nu se întrevede posibilitatea de stagnare a creșterii cazurilor de COVID, având în vedere că varianta Delta a devenit dominantă și în România, iar unul din doi români nu are niciun fel de protecție în fața virusului.

”În perioada următoare creșterea cazurilor se va menține, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri. De altfel, situația este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România, și, de asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecție față de această boală, în sensul că nu au fost nici vaccinați și nu au trecut prin boală, nu au istoric de trecere prin boală. Ori, din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50, chiar peste 60%, totuși, vorbim de 40% care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție în fața infecției cu SARS-CoV-2; și atunci mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de prevenție, masca, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena și vaccinarea reduc pe de o parte riscul de infecție, pe de altă parte, riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital și de a muri din cauza maladiei COVID-19” – a spus Valeriu Gheorghiță.

Pentru a răspunde antivacciniștilor iresponsabili care au lansat în spațiul public dezinformări referitoare la așa-zisul pericol pe care l-ar reprezenta persoanele vaccinate, el a declarat că peste 80% din cazurile diagnosticate cu infecție SARS-Cov-2 sunt la persoane nevaccinate și, de asemenea, peste 92% dintre decese sunt consemnate tot din rândul persoanelor nevaccinate.

”De ce atenționez acest lucru? Pentru că, în spațiul public, se transmit mesaje complet incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate și anume că fac infecții asimptomatice sau infecții subclinice care, sigur, contribuie la răspândirea virusului. Eu pot să vă spun că, din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție și, în principiu, se corelează cu respectarea atât a măsurilor nefarmaceutice. De asemenea, faptul că vedem peste 80% din persoanele diagnosticate ca fiind nevaccinate cred că se traduce și printr-un comportament la risc, și anume o percepție redusă a riscului de infectare, fiecare persoană îşi evaluează propriul risc plecând de la contextul și membrii din familie, dacă au persoane vulnerabile cu care locuiesc la aceeași adresă. Tendința este, evident, să subevaluăm acest de risc de îmbolnăvire” – a declarat președintele CNCAV.

El a explicat și cât de periculoasă este varianta Delta a coronavirusului.

Astfel, dacă varianta Alpha (britanică) are rata bazală de reproducere a cazurilor de aproximativ 2, la Delta media este de 5.

Dacă la varianta Alpha în două luni de la 1 caz se ajunge la 256, la varianta Delta, în aceeași perioadă, de la 1 caz se ajunge la peste 390.000 de persoane infectate, ”ceea ce înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă și, într-o populație nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenție, se răspândește extrem de ușor”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate